En osteopat behandler ut i fra tanken om at god funksjon og helse avhenger av et optimalt samarbeid mellom muskel-, skjelett- og bindevevsystemet, nervesystemet og det sirkulatoriske systemet.

- Områder som er smertefulle og oppleves som stive kan være forbundet med problemer i andre områder, sier leder i Norsk Osteopatforbund, Helge Skåtun.

Osteopati som behandlingsform

Ved å ta seg tid til og lytte til pasientens problemer, den allmenne helse, behandlingshistorie og medisinbruk, danner osteopaten seg et sykdomsbilde og kan deretter undersøke pasientens fysikk i kombinasjon med plagene. Sammen med pasienten lages en plan for behandlingen, med oversikt over hva som forventes av osteopaten og hva pasienten selv må ta ansvar for.

I faget osteopati er fokuset å fremme pasientens evne til å hjelpe seg selv, og behandlingen passer for alle siden behandlingene tilpasses hver enkelt pasient.

Muskel- og skjelettplager

Pasienter som oppsøker osteopati plages ofte av smerter i muskler og skjelett. Dette kan være smerter i nakke, rygg, kne, skulder og hofte, eller smerter relatert til svangerskap. Osteopati kan også behandle ulike problemer med hodepine, svimmelhet og balanseproblemer, samt funksjonelle plager hos spedbarn.

- En osteopat kan også behandle akutte og belastningsrelaterte plager som idrettsskader, sier Skåtun.

Han legger til at fordøyelsesproblemer er enda et av behandlingsområdene.

Sterk vekst de siste ti årene

På slutten av 80-tallet var det en økende interesse for faget osteopati, og i 1993 startet den første, norske utdanningen av fremtidens osteopater. Norsk Osteopatforbund ble stiftet samme år, med formål om å få autorisasjon og for å beskytte osteopati som konsept, undersøkelsesmetode og behandlingsform, samt være en kvalitetssikrer av faget.

Osteopatibehandlinger har hatt en betydelig vekst de siste ti årene, og er blitt en anerkjent behandlingsform for mange pasienter. Ved å oppsøke et av forbundets 255 medlemmer, er pasienten sikret å få en osteopat som jevnlig deltar på faglige oppdateringer, og som er bundet av Norsk Osteopatforbunds yrkesetiske retningslinjer.

Les mer om de ulike behandlingsområdene på Norsk Osteopatforbunds nettsider: www.osteopati.org.