– Vi testet det på 22 tillitsvalgte, og 21 av dem merket en positiv effekt, sier Inger Cecilie Thunem, daglig leder i Norges Fibromyalgi Forbund. Det er variabelt hva som hjelper mot fi bromyalgi. Det som hjelper én, trenger ikke hjelpe en annen, men 15 av de som testet kuldesalven følte at den hadde stor eller middels effekt. Størst var effekten når de smurte seg inn før de tok en varm dusj. Da trengte kuldesalven dypere inn i huden, og effekten varte lenger. 15 personer sa de merket eff ekt etter første påføring og 20 hadde ingen uønskede effekter eller bivirkninger.

Kuldesalve som vervepremie

Thunem legger til at det dreier seg om en overfl adisk korttidseffekt. At salven bare lindrer symptomer og ikke fjerner smerten varig, var helt forventet på bakgrunn av sykdommens natur. Resultatet av testen viser at kroniske smerter faktisk kan lindres for en periode ved å bruke kuldesalve. Dette førte til at Fibromyalgiforbundet har kuldesalve som vervepremie i forbundets egen medlemskampanje.

– Jeg har prøvd mye rart, men dette fungerer!

Har ett års positiv erfaring

Bente Osa fra Drammen jobber med alternativ behandling. Hun har selv hatt diagnosen fibromyalgi siden starten på 1980-tallet og har prøvd mange måter å lindre smertene på. Nå har Bente brukt muskelsalve i ett år og er fornøyd med effekten. Smertene forsvinner når hun smører seg inn med muskelsalve en gang om dagen. – Jeg har prøvd mye rart, men dette fungerer! Det er akkurat som smertene letter litt, jeg kan ikke forklare det på noen annen måte. Det lukter litt med en gang du smører på, men salven trekker seg godt inn i huden og lukten forsvinner. Mange sier at salven fungerer best når de tar seg en varm dusj etterpå, men for meg er ikke det nødvendig.

Jeg har heller ikke merket noen bivirkninger, og synes at prisen er gunstig. Den tuben som jeg bruker er utrolig drøy, sier Bente. Flere grunner til å prøve Inger Cecilie Thunem sier at de ofte er skeptiske til hva som hjelper mot sykdommen, men her kan forbundet gå god for effekten. Resultatet av testen var spesielt bra med tanke på at smertene er både kroniske og varierende. At salven er brukervennlig, lukter greit og er lett å massere inn, betyr også en del. Og den luksusen det er å kjenne at musklene er mykere og smertefrie noen timer er grunn god nok til å prøve kuldesalve.

FAKTA OM FIBROMYALGI

Fibromyalgi hører inn under muskel-, skjelett- og bindevevssykdommer og er av WHO kategorisert som en revmatisk sykdom. Sykdommen er kronisk med smerter i muskulatur og ledd, samt muskelstivhet, tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, magebesvær m.m. Årsakssammenhengen er uklar. Både kvinner, menn og barn rammes. Norges Fibromyalgi Forbund antar at det finnes mer enn 150 000 fibromyalgirammede i Norge.