Naprapatlandslaget har i 15 år jobbet for å gjøre Norge friskere. Terapeutene i kjeden oppsøkes av mennesker som plages med smerter i kroppen.

– Korsryggplager har vært dominerende frem til for noen år siden, da problemer med nakke og skuldre har blitt vanligere. Dette har nok noe med vår livsstil å gjøre, sier naprapat Ole A. Haslestad.

En inaktiv livsstil

– Vi bruker i dag mye tid sittende med en skjerm foran oss, vi lever en inaktiv livsstil, og ofte med monotont arbeid. Dette kan skape stress og belastning i muskel og ledd, men også mentalt, sier han.

– På hvilken måte er psykisk og fysisk helse påvirket av hverandre? Jo, de to delene henger sammen og er en del av individet. Økt mentalt stress og emosjonell belastning setter seg fort i kroppen, da de mentale spenningene fører til spente muskler og dårligere blodsirkulasjon i disse. Samtidig vil en kropp som ikke fungerer optimalt fysisk, skape dårligere forutsetninger mentalt, sier Haslestad og fortsetter:

– De fleste har oppdaget hvor mye en gåtur eller en treningsøkt gjør for humøret. Dette er fordi det frigjøres signalsubstanser i hjernen, som øker opplevelsen av velvære. Med en smertefri og fungerende kropp står du bedre rustet til å håndtere mentale påkjenninger og hverdagsstress, påpeker Ole.

Årsaken til problemene

Den landsdekkende kjeden fokuserer på muskel- og leddbehandling for å gjøre Norge friskere. Ved å undersøke hva som er årsaken til problemet, og ikke bare behandling av symptomene, skaper terapeuten seg et bilde av hva som skal gjøres og hvordan.

– De medisinske tilstandene tar legen seg av. Vi tar oss av de vanlige plagene fra rygg og nakke, som ”ikke er så farlige”, men som virkelig påvirker tilstanden til den som opplever det - og som koster samfunnet mest i tapt arbeidsfortjeneste.

– Mitt beste tips for god helse? Det må bli regelmessig fysiskaktivitet, nærende relasjoner og god mat, avslutter Haslestad.