Vi sitter i sola på Aker brygge. Det er ikke en selvfølge for Siw, som opplevde å få livet snudd på hodet. Fra å være frisk og jobbe som nordisk kommunikasjonssjef i København, ble hun fullstendig slått i bakken av mystisk sykdom.

Et sjokk

– Legene forsto ikke hva som var galt. De sendte meg hjem med gåstol og en ME-diagnose uten tilbud om hjelp. Jeg måtte flytte inn til foreldrene mine, hvor jeg ble liggende på et mørkt rom med rullgardinene teipet fast i veggen. Det var et sjokk å oppleve den helomvendingen fra å være på topp i livet, til å ikke kunne ta vare på meg selv. Smertene, utmattelsen og alle de andre symptomene var uutholdelige.

Siw var ikke i tvil om at det var noe galt med kroppen hennes, og begynte å lete etter svar. Det tok flere år før hun fant årsaken til plagene; borreliose og co-infeksjoner.

– Jeg startet medisinsk behandling hos indremedisinere i USA og Tyskland. Det har vært helt avgjørende for å komme til det nivået jeg er nå, hvor jeg er selvgående og kan jobbe 20 prosent. Infrarød sauna har vært et uunnværlig hjelpemiddel på veien.

I mørket våknet gründeren

Det var en bekjent som anbefalte å ta badstue for smertelindring og detox underveis i behandlingen. Siw besøkte et spa i Oslo, hvor hun testet ut en infrarød sauna. Mens svetten rant merket hun umiddelbar bedring.  

– For første gang siden jeg ble syk, opplevde jeg et helsemessig løft. Det var fantastisk. Jeg fikk mer energi og mindre smerter.

Hun begynte å lete på nettet etter en sauna til eget bruk, men fant ingen som dekket hennes behov.  Enten var de for store, eller så følte hun seg ikke trygg kvalitetsmessig. I mørket våknet gründeren i henne.

– Jeg begynte å designe min drømmesauna og gjennom familiebedriften, som mamma startet for over 40 år siden, fikk jeg mulighet til å bygge en merkevare i mitt tempo. Alt lå til rette under den paraplyen. Lager, logistikk og administrasjon sto allerede klart, sier hun.

– Hodet slutter ikke å virke selv om kroppen er bevegelseshemmet. Er det noe man har når man år etter år er bundet til i sengen, er det tid til å tenke.

Kreativiteten boblet og nye ideer tok form.

– Jeg har alltid likt å jobbe, og fikk mulighet til å utvikle et produkt jeg kunne stå 100 prosent inne for. Det var ikke fortjeneste som motiverte meg, men ønske om å hjelpe andre, samt det å få en inngangsport tilbake til livet.

Helt hekta

Fra sengen vokste Radiant Health frem, og i dag selger de unike portable saunaer til hjemmebruk.

– Istedenfor å dra til Syden, kan du få sydenvarme i din egen stue. Selv rigger jeg meg til, tre til fem ganger i uken. Jeg sitter i stua og ser på Netflix, mens jeg svetter i en halvtime. Det ser kanskje ikke så sexy ut, men jeg føler meg som et nytt menneske hver gang jeg går ut av den. Saunaen har bedret livskvaliteten min betraktelig. Jeg er helt hekta!

Salget har gått over all forventning, og er i stor grad basert på folkemunne etter individuelle positive erfaringer.

– Det mest meningsfulle for meg, er hyggelige tilbakemeldinger. Uansett om folk sliter med sykdom eller er friske, har de glede av den, alt etter behov. Revmatikere forteller om en bedre  og smertefri hverdag. Legen min gikk ned fem kilo på en måned uten å endre livsstil annet enn å ta regelmessig sauna. Folk forteller om finere og mykere hud. Det viktigste for meg er detoxeffekten og smertelindring. Saunaen har vært en av mine beste helsemessige investeringer.

Ser ikke syk ut

Folk haster forbi etter en travel arbeidshverdag mens Siw tar siste slurk av HeartBeat smoothien sin. Til tross for at gåstolen er levert tilbake til sykehuset, har hun fremdeles plager og trenger mye hvile.

– Jeg hører ofte at jeg ikke ser syk ut, og det er da enda godt, smiler hun før hun lattermildt avslutter:

– Det er nok saunaen sin skyld.