Tannfestesykdom, tannlegeskrekk og dårlig tannhelse er faktorer som bidrar til at mange mennesker får redusert munnhelse, og risikerer å miste tennene sine.

– Det er viktig for pasientens helse og velvære at tennene er på stell, med forebyggende og konservativ behandling. For alle som av ulike grunner er tannløse, er «All-on-4» er en tidsbesparende og god behandling som gir pasienten nye tenner på dagen, sier Kristian Kjellsen, tannlege og spesialist i periodonti ved Christiania tannlegesenter.

Effektiv behandling

«All-on-4» er egnet for personer som er ferd med å miste alle sine tenner eller som allerede er tannløse. Pasienten ankommer klinikken tidlig på morgenen for å trekke eventuelt skadede tenner. Deretter blir kjevekammen tilpasset, før implantater og bro blir satt inn. Alt dette skjer samme dag.

– Hos oss bruker vi «All-on-4»-metoden på tannløse pasienter som ønsker faste tenner. «All-on-4» betyr at man må ha minst fire implantater. Vi bruker benet som finnes, og setter implantatene som sitter godt nok til umidellbart å tåle belastningen av en tannbro . Dette gjøres i ett inngrep, som er litt annerledes enn andre behandlingsformer, forklarer Kjellsen.

Andre behandlingsformer krever ofte flere inngrep, som gjør «All-on-4» til et godt alternativ til den tradisjonelle metoden.
– Andre behandlingsformer krever lengre behandlingstid, hvor pasienten må tilvenne seg en protese, og bruker gebiss i opptil et år i påvente på å få faste tenner. Dette kan føre til mye ubehag for pasienten. I «All-on-4» får pasienten en midlertidig bro som de går med et halvt år, før denne erstattes med en ferdig bro i titan eller porselen. I tilhelingsperioden følges pasienten tett opp. Man justerer estetikken underveis, slik at det endelige resultatet blir akkurat som pasienten ønsker.

– Vi har 15 års oppfølgingsstudier som viser gode resultater på at dette er en svært egnet metode for behandling av tannløse. Pasienten følges godt opp i etterkant for å sikre et godt og langvarig resultat.

Helsemessig og psykisk viktig

Bjørg Gundersen har vært pasient hos tannlege Kristian Kjellsen i flere år. Hun har slitt med tannsykdommen periodontitt over en lengre periode, og fått flere ulike behandlinger av tenner og tannkjøtt. Nå er hun ferdig med sin siste behandling med «All-on-4».
– Jeg har skiftet ut noen tenner og fått flere behandlinger for periodontitt, men til slutt holdt ikke dette. Det påvirket livskvaliteten min i stor grad. Da jeg fikk tilbud om denne behandlingen, ble jeg overlykkelig, sier Gundersen.

Bjørg vurderte aldri noen andre behandlinger for å sette inn implantater, og er imponert over effektiviteten ved prosessen.
– Man kan konkludere med at denne behandlingen er effektiv, både i den forstand at man får nye tenner samme dag, og at det er kostnadseffektivt. Man får bedre helse på kort tid, forklarer hun.

Det er ingen tvil om at behandlingen Bjørn Gundersen fikk har endret livskvaliteten hennes.
– Jeg lever i en hverdag hvor jeg engasjerer meg i frivillig arbeid og holder mange foredrag. Da er det ikke kun kosmetisk viktig å ha tenner som ser bra ut, men det er viktig for å få frem budskapet mitt.

Etter siste behandling er Bjørg sikker på at dette er beste løsningen på slike tannhelseproblemer, og angrer ikke på valget.

– Viktigheten av sunne tenner kan ikke understrekes nok. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk denne behandlingen. Man skal ikke undervurdere hvor herlig det er å endelig kunne spise gulerøtter og knaske nøtter, avslutter Gundersen.