80 000 nordmenn har mistet alle tennene sine, og enda flere er delvis tannløse. Gebiss og delproteser blir ofte løsningen, men for mange er ikke det et fullgodt alternativ.

– Å miste tenner er ofte veldig skambelagt og kan redusere både selvfølelsen og livskvaliteten, sier Kristian Kjellsen, tannlege og spesialist i periodonti ved Christiania tannlegesenter.

For seks år siden begynte klinikken å ta i bruk en ny implantatbehandling som forkorter tiden fra pasienten har mistet tennene og til nye tenner er på plass.

– Mange som mister tenner lurer på hva de skal gjøre, og med denne metoden slipper pasienten å kaste bort oppimot et år uten tenner. I utgangspunktet så får vi det til på en dag, sier Kjellsen, som forteller at behandlingen passer for nesten alle, selv de som mangler tilstrekkelig benvolum til å feste vanlige implantater.

– Tradisjonelt sett har vi i Norge erstattet tenner gradvis etter hvert som de faller ut. Pasienten går da gjennom en smertefull og stressende periode, der han eller hun gradvis mister flere og flere tenner og behandles år etter år. Ofte innebærer det også at pasienten må gå lenge med en midlertidig protese eller gebiss. Dette er en belastning for mange, men dessverre kjenner ikke alle tannleger til at det finnes gode alternativer.

Nye tenner på en dag

All-on-4, som den nye implantatbehandlingen heter, er spesielt egnet for personer som mangler tenner i hele eller halve kjeven. Metoden gjøres kun av spesialister og utføres av et team bestående av en kirurg, en protetiker og en tanntekniker, og eventuelt et narkoseteam.

– Behandlingen går ut på at pasienten kommer inn på klinikken tidlig om morgenen for å trekke de skadede tennene, dersom disse ikke allerede har falt ut. Deretter tilpasser vi kjevekammen, setter inn implantater og lager en bro – og stort sett gjøres alt dette på én dag, sier tannlegen.

Den første broen er midlertidig og er laget av et plastmateriale. Etter behandlingen er det hyppige kontroller og vedlikehold, og etter et halvt års tid får pasienten satt inn en permanent bro i titan.

– Denne type behandling er et veldig godt alternativ til den tradisjonelle metoden. Pasienten får raskt på plass nye tenner og får et implantat med god holdbarhet. Det er også en rimeligere løsning ettersom du trenger færre implantater og det ikke er nødvendig å bygge opp kjevekammen med bentranplantasjon for å sette de inn.

 

Kristian Kjellsen

Kristian Kjellsen er tannlege og spesialist ved Christiania tannlegesenter. Foto: Lisa Mathilde Donoghue


 

Økt livslyst

– For meg har dette hatt stor betydning langt utenfor munn- og tannhelsen min, sier Bjørg Gundersen. Hun har vært pasient hos tannlege Kristian Kjellsen i flere år, og har nylig fått erstattet tennene i overkjeven med implantater.

– Jeg tar noen medisiner som påvirker tennene og klimaet i munnhulen, derfor har jeg gjennom flere år hatt tannsykdommen periodontitt og gått til behandling hos flere spesialister opp gjennom årene.

Bjørgs tenner ble etter hvert svært dårlige, noen ble forsøkt reparert mens andre ble trukket. Hun fikk satt inn en løs tannprotese, men trivdes dårlig med løsningen.

– Det påvirket livskvaliteten min rett og slett, det begrenset hva jeg kunne spise og hvordan jeg følte meg. Man blir veldig bevisst på tennene sine. Jeg holder for eksempel en del foredrag og presentasjoner, og da er det veldig ubehagelig å føle at tilhørerne ser mer på tennene mine enn å følge med på det jeg sier.

Nå er tannprotesen erstattet med faste implantater og Bjørg kunne ikke vært mer fornøyd.

– Jeg er så glad for å ha tenner som sitter fast, det har mye å si for livskvaliteten min i hverdagen. Det er lett å tenke på tenner som noe som bare er kosmetisk, men det påvirker hele kroppen, også hvordan man tygger og fordøyer maten. Nå kan jeg spise knekkebrød og gnage kotelettbein. Det er helt herlig.