Forskningen på implantater har kommet langt, og for mange som mangler en eller flere tenner er dette en løsning som er både estetisk, praktisk og behagelig. Allikevel er det viktig å tenke seg godt om før man bestemmer seg.

- Implantat er en utmerket behandling, men man bør alltid forsøke å bevare de tennene man har. Kan man ha sine tenner i ti år til, da er det best å beholde de i ti år, forklarer Jan Håkansson, spesialist i periodonti. Han er opptatt av at man ikke skal overbehandle pasienter. For selv om vi har kommet langt i forskning og implementering, så er det viktig å huske at implantatbehandling aldri kan være risikofritt.

- Det finnes risiko for at implantatene løsner, akkurat som vanlige tenner, sier Håkansson og fortsetter,  men når et implantat først løsner så forsvinner jo benet med det, og det er ikke gitt at man får benet tilbake. Det kan medføre store problemer, og stå i veien for senere behandlinger. Dette er en av de viktigste grunnene til at man bør tenke seg om før man velger behandlingen.

Implantat er en utmerket behandling, men man bør alltid forsøke å bevare de tennene man har.

Alle problem kan løses

Tilstrekkelig med benmasse er kritisk for å kunne gjennomføre operasjonen.  Hos non pasienter er ikke benet tykkere enn et eggeskall, da nytter det ikke å operere forklarer Håkansson. I behandlingen av tannløshet er det viktig å huske på at det sjeldent finnes bare en unik løsning på problemet.

- Alle problem kan løses på minst to måter, og en pasient bør aldri være redd for å spørre ut om disse to, sier Håkansson. I et godt samspill mellom tannlege og pasient skal pasienten sitte med nok informasjon til å ta et godt og valg på bakgrunn av innsikt og tillit.