- Jeg blir ofte spurt om hva laser egentlig er, sier tannlege Carl-Henrik Gullaksen ved Dentalia Nydalen Tannlegesenter. Han ble nylig; Master of Science in Laser Dentistry ved RWTH Aachen University i Tyskland.

- Den enkle forklaringen er at laser er lys og lys er energi. Mens sollyset inneholder flere bølgelender, inneholder laserlys kun en bestemt bølgelengde. Ulike typer laser har altså foreskjellige bølgelengder med forskjellige egenskaper for ulike behandlinger, forklarer Gullaksen, DDS, MSc.

- En type laser reagerer på vannmolekylene i cellene i huden eller i tannvev og er derfor egnet til kirurgi og å fjerne emalje / dentin. I stedet for tradisjonell behandling kan den brukes til å bore vekk tannskader og reparere tenner.

- Det er viktig å påpeke at laserbehandling er et supplement til tradisjonell tannbehandling, men i mange tilfeller får vi tilbakemeldinger fra pasientene våre om at de foretrekker å bli behandlet med laser. Mange forbinder tannbehandling med smerte, boring og ubehag, men noen av fordelene med laser er at det ikke er noen boring, ingen vibrasjoner og man hører ingen borelyder siden det ikke bores, men brukes lys. Laser kan i mange tilfeller gi bedre resultat. Laser krever mindre bedøvelse, færre ubehagelige ettervirkninger etter inngrep - som mindre smerter, og hevelser og sårene tilheler ofte raskere. Videre erfarer vi mindre bruk av antibiotika, hvilket er av stor betydning i kampen mot bakterienes resistensutvikling, forklarer Gullaksen.


Carl-Henrik Gullaksen er tannlege ved Dentalia Nydalen Tannlegesenter. Foto: Dentalia AS


Stort behandlingsspekter

Laser kan også brukes til å lege munnsår, herpes, ising i tennene og til å behandle tannkjøttsykdommer.

- Vi kan også fjerne sjenerende hematomer, såkalte fødselsmerker. Da bruker vi en annen type laser som reagerer på fargede celler, melanin, hemoglobin, fargestoffer i huden og fargestoffer i blodet eller pigmenterte bakterier. Denne type laser egner seg også til å fjerne bakterier ned i trange rotkanaler under rotfyllinger, eller i dype tannkjøttlommer. Slik kan man lettere redusere farlige bakterier i eller langs roten, i tannkjøttet eller forbedre sårtilheling etter kirurgi.

Fornøyde pasienter

Tilbakemeldingene fra pasientene er svært gode. Det er mange pasienter som i utgangspunktet vegrer seg for tannbehandling, og da kan behandling med laser kanskje hjelpe dem:

- De som blir engstelige fordi de opplever å miste kontrollen når de blir lagt bakover i tannlegestolen trenger kanskje litt samtaleterapi, men for dem som reagerer på borelyden eller har sprøytefobi, kan laser være til stor hjelp. 

Fremtidens tannbehandling?

Både Norge og Danmark er ganske konservative når det kommer til tannbehandling med laser. Derfor er det ikke så mange som tilbyr slik behandling her til lands. Laserbehandling er litt mer utbredt i Sverige, mens det i et land som Tyskland er mange tannleger som tilbyr tannbehandling med laser:

- Vi ser at det skjer en utvikling på dette området. Både universitetet i Oslo og universitetet i Bergen har nå gått til innkjøp av lasere. I Oslo har de brukt laser mest til kirurgi, mens de har fokusert mer på tannkjøttssykdommer og sårbehandling i Bergen, fortsetter Gullaksen.

- Laser er et kjempegodt supplement til de vanlige metodene som tannlegene bruker, men investeringene er store rent økonomisk. I tillegg holder det ikke bare med maskiner og utstyr, man trenger også kompetente tannleger som kan bruke utstyret på en forsvarlig måte, og da trengs det kunnskap i tillegg. Til tross for alt det positive tror jeg nok at det fortsatt tar mange år før vi kan si at laser er en utbredt behandlingsmetode i Norge, avslutter Gullaksen.