Munnhelse og generell helse henger sammen. God munnhygiene er viktig for å unngå karies, soppinfeksjon og tannkjøttsykdom, men kan også være viktig for å forebygge lungebetennelser.

Mange eldre blir munntørre

Når vi blir eldre kan motorikken, muskelstyrken og synet bli dårligere, og et godt munnstell kan dermed bli vanskeligere å få til. Flere medikamenter kan dessuten være med på å forandre spyttproduksjonen i munnen vår, samtidig som immunforsvaret kan svekkes med alderen.  

– Mange medikamenter kan både føre til at man får mindre spytt og et spytt med forandret sammensetning. Dette kan gi munntørrhet som igjen kan gjøre det ubehagelig å snakke, spise og svelge, forteller Lene Hystad Hove, som er førsteamanuensis ved avdeling for Kariologi og Gerodontologi, Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo.

– I tillegg kan munntørrhet føre til økt risiko for hull i tennene, såre slimhinner og disponere for soppinfeksjoner.

Kan gjøre det vanskelig å få i seg nok næring

Munntørrhet, soppinfeksjon og såre slimhinner kan gjøre det vanskelig å spise visse typer mat. Spyttet i munnen vår er dessuten ikke bare beskyttende for tenner og tannkjøtt, det er også første ledd i fordøyelsesprosessen.

– Dårlig ernæring vil over tid generelt svekke kroppen. Med alderen kan dessuten immunforsvaret bli svekket og man er mer disponert for sykdom, sier Hove.
 


Lene Hystad Hovet er førsteamanuensis ved avdeling for Kariologi og Gerodontologi, Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Foto: Jan Unneberg


Disponerer for lungebetennelse

Det er også vist sammenheng mellom dårlig munnhygiene og lungebetennelse. Hos personer med nedsatt immunforsvar kan munntørrhet og redusert munnhygiene føre til at bakterier pustes ned i lungene og resultere i en infeksjon.

– Det er også vist at det kan være en sammenheng mellom bakterier i munnhulen og blodpropp. Det er derfor viktig å ha en god munnhygiene hele livet, forteller Hove.

Karies kan forebygges med fluor og god munnhygiene, og tannlegen din kan gi informasjon om blant annet hvorvidt du bør ta ekstra fluor eller bytte tannkrem.

Generelle råd for god munnhelse:

  • Oppsøk tannlege regelmessig. Tannlegen kan da oppdage hull eller infeksoner på et tidlig stadium og du kan få informasjon og råd om hva du bør gjøre og hvilke hjelpemidler som finnes.
  • Hvor ofte du bør gå til tannlegen avhenger av mange faktorer, men generell helse og medikamentbruk kan gjøre det nødvendig med hyppigere tannlegebesøk. Går du på medikamenter som kan gi munntørrhet, har vanskelig for å pusse tennene eller har andre plager som har innvirkninger på munnstellet, kan det være lurt å oppsøke tannlege eller tannpleier oftere.
  • Det er også viktig å være klar over at du har krav på gratis oppfølging og tannbehandling fra den offentlige tannhelsetjenesten hvis du har hatt hjemmesykepleie en gang eller mer i uken i over tre måneder eller hvis du bor på sykehjem.