Tenk deg at en svart, rund skive av knallhard gummi som veier nesten 200 gram kommer mot ansiktet ditt i mer enn 100 kilometer i timen. Du har ingen beskyttelse og rekker ikke å komme unna. Den svarte skiva, eller pucken, treffer blink, og du kjenner plutselig at kjeften er full av løse tenner og spytter blod.

– Jeg hadde ingen sjans’ til å komme unna akkurat det slagskuddet. Det traff meg midt i overkjeven, og jeg hørte tenner skrangle. Ni tenner løsnet, jeg slukte et par, og resten lå løst i munnen. Det gikk så fort at jeg ikke rakk å kjenne at det var vondt, men følelsen der og da var fryktelig ekkel og jeg var nok et relativt stygt og blodig syn etter hva jeg har hørt.

Slukte tenner

– Jeg hadde ingen sjans’ til å komme unna akkurat det slagskuddet. Det traff meg midt i overkjeven, og jeg hørte tenner skrangle. Ni tenner løsnet, jeg slukte et par, og resten lå løst i munnen. Det gikk så fort at jeg ikke rakk å kjenne at det var vondt, men følelsen der og da var fryktelig ekkel og jeg var nok et relativt stygt og blodig syn etter hva jeg har hørt, sier ”Shampo”, 11 år etter at han ble tannløs i overkjeven. Han har prøvd tannbeskytter, men la den fort fra seg igjen. Men rådet til unge spillere er krystallklart. De bør ta vare på tennene og spille med tannbeskytter. Ishockeyforbundet har da også påbud i dag om å spille med beskytter opp til fylte 16 år, og de fleste seniorer spiller nå med tannbeskytter. Beskytteren ser ut som den bokserne bruker – en plastskinne du setter på over- og underkjeve, og du kan spytte den lett ut når som helst.

Lar spillerne bestemme

– Jeg har prøvd tannbeskytter, men synes det var ubehagelig å spille med. Resultatet ble som sagt at jeg mistet ni tenner under denne matchen i Nashville i 2002, og i en kamp et par år før i Sverige fikk jeg slått ut en tann med ei kølle. Jeg velger å ikke bry meg med hva slags valg spillerne mine gjør, det ansvaret må de ta selv, sier ”Shampo”, som i dag har en perlerad av porselen i overmunnen. Han spilte faktisk match i NHL tre dager etter at de ni tennene gikk tapt, men måtte gå til tannlegen annen hver dag i tre måneder etterpå.

Fascinerende karriere

”Shampo” er Oslo-gutt, nærmere bestemt Vålerenga-gutt, og kallenavnet fikk han etter faren, inspirasjon som ble kalt ”Såpa” og var frisør like ved Jordal Amfi. Selvfølgelig ble det Vålerenga som ble klubben, og senere pendlet han mellom Djurgården IF i Sverige og to proffklubber i USA, nemlig Anaheim Mighty Ducks og Columbus Blue Jackets. Han fikk 207 kamper i NHL, og går for å være tidenes største ishockeytalent i Norge. Han fikk en uhelbredelig nakkeskade etter å ha blitt taklet mot vantet i en match mellom Frölunda og Djurgården i 2005, og siden sesongen 2006–2007 har han vært hovedtrener for Vålerenga. Det var under det andre proffoppholdet i Columbus Blue Jackets (2000–2004) at tennene gikk fløyten, og det er ikke den eneste skaden ”Shampo” har hatt i den lange karrieren. Han har brukket ben, operert fingre, tatt kravebenet og hatt hjernerystelser. Han har knekt nesa noen ganger, brukket kjeven og altså slått ut ti tenner til sammen. I Columbus fikk han sportsbrokk og måtte stå over i 3–4 måneder. Til slutt måtte han kaste inn kølla og gi seg ufrivillig på grunn av nakkeskaden.

Godt forsikret

– Tannhelsen blant hockeyspillere er blitt mye bedre de siste årene, folk er flinkere til å bruke beskyttelse og behandlingen er blitt bedre. Selv fikk jeg en fantastisk behandling da ulykken var ute i Nashville, og de implantatene jeg fikk da er like bra den dag i dag, sier han. – Som profesjonell hockeyspiller er du selvsagt godt forsikret, så jeg slapp heldigvis billig unna da det gikk galt. Samtidig vet jeg også at mange spillere i NHL har mistet tenner uten å gjøre noe med det før karrieren er avsluttet. De vet jo at det kan gå galt flere ganger senere i karrieren. Dessuten hender det at vi kaster hanskene og går løs på hverandre ute på isen, smiler ”Shampo”.

Uaktuelt med snus

På spørsmålet om bruk av snus, er han kategorisk. ”Shampo” snuser ikke, og mener voksne også her må skjønne sitt eget beste. Snus er ganske utbredt blant hockeyspillere, nesten 80 % bruker snus. Snus brukes ikke i spill, men svært ofte i pausene mellom periodene. Og kombinasjonen snus/tannbeskytter er utvilsomt en dårlig kombinasjon inne i munnen. For ”Shampo” er snus uansett uaktuelt. Og nå er det trenerjobben i Vålerenga som gjelder. Som hovedtrener er han opptatt av å få det beste ut av alle gutta i sesongen som nettopp har startet. Målet er glassklart: Vålerenga skal vinne både serie og sluttspill, uavhengig av om spillerne bruker snus eller tannbeskyttere.