- Alle vil få en overflatisk betennelse i tannkjøttet, som gir blødende og ømt tannkjøtt, hvis vi går flere dager i strekk uten å pusse tennene, sier Eirik Aasland Salvesen, spesialist i periodonti ved Oris Dental i Stavanger.

Dette kalles for gingivitt og er en betennelsestilstand som oppstår fordi den naturlige floraen i munnhulen danner en bakteriefilm på tannoverflatene. Så fort vi pusser tennene godt vil denne overflatiske typen betennelse forsvinne, forklarer han. Det er når betennelsen utvikler seg videre at det kan bli problemer.

Diabetes og hjertesykdom

- Ubehandlet kan en overflatisk tannkjøttbetennelse etter hvert gå dypere og angripe festet til tennene. Til slutt kan tennene falle ut som et resultat av tannkjøttbetennelse, sier Salvesen.

Så mye som ti prosent av den voksne befolkningen har en moderat eller alvorlig form for denne tannkjøttsykdommen, som kalles periodontitt. Noen har en arvelig disposisjon for å utvikle sykdommen, mens for andre er det livsstilsfaktorer som røyking og negativt stress som bidrar til utviklingen av tannkjøttsykdom. I tillegg viser det seg at pasienter med dårlig regulert diabetes har en økt disposisjon for å utvikle tannkjøttsykdom.

- Vi vet at en godt behandlet tannkjøttsykdom gir bedre kontroll over diabetes, og omvendt. Videre ser vi også at det er en assosiasjon mellom pasienter med hjerte- og karsykdom og tannkjøttsykdom. Det forskes nå for å prøve å finne ut mer om disse sammenhengene.

Rengjør og fjerner tannstein

Behandling av tannkjøttsykdom er som regel både enkelt og effektivt, hvis betennelsen ikke har gått for langt. Blør det fra tannkjøttet når man pusser tennene, og dette ikke gir seg, bør man, ifølge Salvesen, oppsøke en tannlege. Symptomene på tannkjøttbetennelse er i starten ofte så svake at man ikke reagerer selv. Tidlig diagnostikk er viktig for å lykkes med effektiv behandling, noe tannlegen kan bidra til.

- Behandlingen foregår ved at tenner og røtter blir grundig rengjort for bakteriefilm og tannstein. Det er også viktig å fjerne tannstein som har krøpet under tannkjøttet, forklarer han.

Når dette er gjort må pasientene instrueres i hva de selv kan gjøre for at sykdommen ikke blusser opp igjen.

- For noen voksne kan det virke litt banalt å trene på effektiv tannpuss, men dette er selve nøkkelen for langvarig suksess i behandlingen.

Grundig renhold med tannpuss to ganger om dagen er grunnleggende for å ha en god munnhelse. I tillegg er det viktig å bruke noe som rengjører mellom tennene, påpeker han. Dette er et behov som tannlegen kan hjelpe deg med å finne det rette utstyret til.

- Husk at det å bruke fluortannkrem eller -skylling forebygger hull i tennene, og ikke tannkjøttsykdommer. Mekanisk rengjøring med børster må til!

Forbundet med skam

Forebygging av tannkjøttbetennelse, er en viktig del av folkehelsearbeidet i Norge. I tillegg til at tannkjøttsykdommer og karies koster samfunnet mye, kan dette også påvirke helsen vår på flere måter.

- Mange tenker at munnen er en adskilt del fra resten av kroppen, men sånn er det jo ikke, sier Salvesen.

- De bakteriene vi har i munnen vil kunne forsvinne videre innover i kroppen og kan i verste fall bidra til annen sykdom.

Friske, faste tenner er dessuten noe som er viktig både for å kunne spise godt og ikke minst for selvfølelsen til den enkelte.

- Det å miste tennene er ikke sosialt akseptert og er gjerne forbundet med skam, sier han.

Heldigvis finnes det i dag en rekke gode alternativer for de som trenger å få satt inn nye faste tenner. Og det å gå til tannlegen er det heller ingen som trenger å frykte lenger.

- I dag har vi så mange gode hjelpemidler at tannbehandling kan være rene spa-opplevelsen, sier han.

 

Friske tenner

Friske forhold: Lys rosa og fast tannkjøtt som ikke blør. Foto: Eirik Aasland Salvesen

 

Syke tenner

Sykdom: Viser rødt, hovent og blødende tannkjøtt. Foto: Eirik Aasland Salvesen