Få ting er verre i sosiale sammenhenger enn å finne ut at det stinker død og fordervelse når du åpner munnen. Men hvor kommer egentlig den dårlige ånden fra, og hvordan blir du kvitt den? Alix Young Vik er professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og ekspert på munnhelse. Hun gir fasiten på hvilke råd du bør lytte til.

Påstand 1: Kan dårlig ånde skyldes fordøyelsesproblemer?

Det er lett å tro at en intens stålånde avslører problemer i fordøyelsessystemet, men stemmer det?

– Faktisk skyldes kun cirka en halv prosent av tilfellene av dårlig ånde problemer med fordøyelsen, sier Alix Young Vik.

Hun forteller at omkring 85 prosent av vanlig dårlig ånde er forårsaket av lokale faktorer i munnhulen, som matrester, belegg på tenner og tunge, og utette fyllinger. I tillegg kan infeksjoner i øre, nese og hals bidra til dårlig lukt fra munnen.

– Dårlig munnhygiene legger til rette for økt bakterievekst, og det er bakteriene i munnhulen som er opphavet til den vonde lukten. De danner gasser som inneholder svovel, som vi oppfatter som illeluktende, sier Vik.

Påstand 2: Kan enkelte dietter føre til dårlig ånde?

– Dette stemmer. Den mest kjente er meieriånde, som oppstår ved et høyt inntak av melkeprodukter. Melk er veldig proteinrikt, og melkeproteinene inneholder svovel som bakteriene bruker til å lage illeluktende gass.

Hun forteller at det samme kan gjelde for dietter med et lavt inntak av karbohydrater og et høyt inntak av proteiner.

– Hvis man ikke spiser karbohydrater så livnærer bakteriene seg av proteiner i stedet for.

Påstand 3: Dårlig smak i munnen = dårlig ånde?

Det er lett å lukte andres dårlige ånde, men sin egen kan det være vanskelig å oppdage. Er dårlig smak i munnen et sikkert tegn?

– Nei, det er det ingen automatikk i, du kan fint ha vond smak i munnen uten at ånden din nødvendigvis lukter vondt, sier professor Alix Young Vik.

Påstand 4: Munnskyllevann fjerner dårlig ånde?

– Visse munnskyllevann inneholder antibakterielle stoffer som bidrar til å redusere antall bakterier i munnen, men det viktigste er å bruke tannbørsten til å fjerne belegg, sier Vik.

–  I tillegg vil bruk av sukkerfri tyggegummi øke spyttproduksjonen og ha en rensende effekt på munnen.