- De aller fleste av oss er kanskje litt engstelige og kan synes at det er litt ubehagelig å gå til tannlegen, men dette er noe helt annet enn det de som har alvorlig tannbehandlingsangst opplever, sier Fredrik Skodje som er tannlege og innehaver av Apollonia tannklinikk i Ålesund.

- Pasienter som har den psykologiske diagnosen odontofobi er virkelig hardt rammet av angst. De får gjerne panikkangst som hjertebank, kvalme, opplever svimmelhet, søvnløshet og alle andre angstsymptomer hvis de skal til tannlegen. Det er gjerne tannlegesituasjonen som utløser disse reaksjonene, fortsetter Skodje.

Å miste kontrollen

Årsakene til odontofobi kan være flere. Noen kan ha opplevd situasjoner der de har følt at de har mistet kontroll over situasjonen og kjent en hjelpeløshet og avmaktsfølelse som har gitt dem et traume. Andre kan ha opplevd ulike typer overgrep som fremkaller angsten.

- Forskning viser at det i hvert fall er fem prosent av befolkningen som er rammet av tannbehandlingsangst, men det kan være mørketall i disse undersøkelsene, derfor kan det nok hende at problemet er større enn dette, forklarer tannlegen.

Alvorlige munnhelseproblemer

Det aller største problemet for de som har odontofobi er at de kan utvikle alvorlige tannhelsetilstander:

- Kanskje begynner det hele med et lite hull eller et annet lite problem som det ikke blir tatt tak i. Slike problemer kan raskt utvikle seg til alvorlige tilstander med infeksjoner i tannkjøttet, tannverk eller tenner som løsner. Hvis disse tilstandene ikke behandles, forverres de. Men noen har så store problemer med alt som har med tennene å gjøre at de ikke engang orker å se inn i sin egen munn via speilet. De klarer rett og slett ikke å forholde seg til tennene sine og slutter kanskje å pusse dem også, forklarer Skodje.

- Til slutt er det gjerne noe akutt som allikevel tvinger dem til å ta kontakt med tannlegen, men mange går i årevis og tør ikke en gang å fortelle om odontofobien til ektefellen sin, så dette er et veldig alvorlig problem for de som rammes.


- De som sliter med odontofobi bør starte med å snakke med noen som de stoler på og være åpen om situasjonen, sier tannlege Fredrik Skodj. Foto: Kristin Støylen


En ond sirkel

- De som sliter med odontofobi bør starte med å snakke med noen som de stoler på og være åpen om situasjonen. Deretter kan man ta kontakt med en tannlege og avtale en samtaletime. Pasientene som kommer til oss trenger aldri å være flaue, for vi er der for å hjelpe. Vi starter gjerne med en samtale og hvis de klarer det, tar vi også et røntgenbilde og diagnostiserer situasjonen. Det gjelder å bryte den onde sirkelen og da er det aller beste å søke hjelp, fortsetter han.

Noen er så engstelige for å gå til tannlege at de må ha narkose under behandlingen:

- Det er for så vidt en fin måte å hjelpe dem på slik at de får orden på tannhelsen sin, men ulempen er at de sover og ikke opplever mestring ved å besøke tannlegen. Beroligende midler og lystgass kan være andre hjelpemidler på veien mot pasientens møter med tannlegen på en mer normal måte. Vi har også samarbeid med en psykolog som kan hjelpe pasientene både med utredning av eventuelle trygderettigheter, og han kan også tilby hjelp til å sortere irrasjonelle tanker og bidra til å håndtere de problemstillingene som disse pasientene opplever, avslutter Skodje.