- Jeg syns at tennene mine så litt skjeve ut, jeg la særlig merke til det når jeg så meg selv på bilder, og noen ganger prøvde jeg å stå i en spesiell vinkel når det skulle bli tatt bilder for at ikke smilet skulle synes så godt. Men det var først da en venninne av meg hadde fått rettet på tennene sine at jeg undersøkte mine egne muligheter for regulering i voksen alder nærmere. Etter noen søk på Google fant jeg en reguleringsmetode som jeg syntes virket bra, særlig fordi den besto av en plastskinne som kunne tas ut og at behandlingen tok forholdsvis kort tid, forteller Tone.

På det første besøket hos tannlegen ble det foretatt en vurdering av hva som var mulig i Tones tilfelle, det ble også tatt en avstøpning og gjort beregninger for å finne ut om det var plass til å få regulering, og det var det.

- Etter et par uker var skinnen ferdig og den skulle jeg bruke så mye som mulig. Den består av en plastikkbøyle, men er veldig diskret i forhold til vanlig regulering, fortsetter hun.

Cirka hver annen uke oppsøkte Tone tannlegen sin for kontroll og for å pusse ned mellom tennene for å få nok plass.

Bedre metoder

- Smilet er veldig viktig og betyr mye for oss. Mange kvier seg for å smile hvis de har skjev tannstilling, men sånn behøver det ikke å være. Vi har svært gode metoder som gjør at det ikke er noen hindring å regulere tennene som voksen. Det er nok mange som fortsatt forbinder tannregulering med ståltråd, men sånn trenger det ikke å være. Noen tenker også at tannregulering er veldig omfattende, men det er ikke så omfattende heller, sier tannlegen til Tone, Mariann Sørensen i Dentalklinikken.

- Den reguleringen som Tone fikk er mye mindre synlig. Det gjør nok at terskelen for å ta regulering i voksen alder er lavere nå enn før. Vi har litt ulike systemer, men felles for dem er at vi bruker plastskinner. De fleste pasientene våre ønsker seg et penere smil, men noen tar også regulering for å få bedre plass til å gjøre rent mellom tennene eller for å justere tyggeflatene, sier Sørensen.

- Behandlingen til Tone tok cirka 12 uker, og det er en vanlig tilbakemelding at mange av pasientene overraskes over at tannregulering ikke tar mer tid. Hvor lenge varierer i hvert tilfelle, men det vanlige er at man bruker skinne i en periode på 6 til 18 uker.


Slik så Tones tenner ut før behandling.

Tones tenner etter behandling. Nå smiler hun så fort hun får sjansen.


 

Litt tilvenningstid

Det krever en viss innsats å gå med skinne, tennene kan bli litt ømme. Siden behandlingen tar såpass kort tid aksepterer de fleste voksne det, men den egner seg ikke så godt for barn og ungdom. Noen kan oppleve at de kleiser eller lesper litt på grunn av skinnen, noe også Tone merket:

- Det er litt ubehagelig akkurat den første tiden, for man skal jo bli vant til å gå med et fremmedlegeme i munnen, og i tillegg påvirkes taleevnen litt. Skinnen skulle jeg bruke så mye som mulig, men det var veldig greit at jeg kunne ta den ut ved spesielle anledninger, for eksempel da jeg deltok på møter, forteller Tone.

Verdt prisen

Prisene varierer fra 19 - 45 000 kroner avhengig av hvilken type regulering som trengs, men etter konsultasjon og analyse av hva som må gjøres kan tannlegen gi fast pris før pasienten bestemmer seg.

- Jeg er kjempefornøyd med resultatet og syns det var verdt hver krone. At man kan gjøre dette som voksen og at det bare tar noen uker å få et nytt smil er ganske fantastisk, så nå smiler jeg så mye jeg kan, avslutter Tone.