TIPS

 1. Tannpuss
  Puss tennene 2x daglig med myk tannbørste og fluortannkrem. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste.

 2. Tobakk
  Slutt å røyke og snuse.

 3. Spis lite sukker
  Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke.

 4. Unngå sure drykker
  Begrens inntaket av sure drikker (brus, lettbrus, juice).

 5. Drikk vanligt vann
  Bruk vann uten smak som tørstedrikk.

 6. Gå til tannlegen
  Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling

Regelmessige tannlegebesøk bidrar til at den norske befolkning har god tannhelse. Men visste du at tannlegene har bred generell medisinsk utdanning, slik at de også har en viktig plass i det forebyggende helsearbeidet og kan avdekke generelle helseproblemer? Tannlegen er den helsearbeideren som det store flertallet, både barn og voksne, oftest er i kontakt med. Ved tettere samarbeid mellom for eksempel tannleger og leger vil man kunne oppdage, og dermed behandle, sykdom på et tidligere tidspunkt enn vi gjør i dag. Dette vil øke sikkerheten for deg som pasient.

Oppgaver og muligheter

Omsorgssvikt kan lett føre til mangelfull oppfølging av tannpuss, og overgrep kan føre til skader i munnhulen, ansiktet og på halsen. Tannleger har dermed en unik mulighet til å avdekke eventuelle bekymringsverdige forhold, og tannhelsetjenesten har plikt til å varsle barneverntjenesten ved alvorlig bekymring om omsorgssvikt og overgrep mot barn.

Anti-tobakksarbeid

Røyk og snus er skadelig for tenner og tannkjøtt, og tannleger kan enkelt se om pasienten røyker eller snuser. Tannlegene kan gi råd og veiledning om tobakks negative effekter og tilbyr hjelp til snus- og røykeslutt. Snus påvirker tenner og munnslimhinne på flere måter, og gir misfargede tenner, dårlig ånde og omfattende forandringer i tannkjøttet. I området der snusen plasseres kan tannkjøttet trekke seg tilbake og gi lange tannhalser, noe som fører til ising i tennene. Denne forandringen vedvarer selv om man slutter å snuse. De fleste andre skader i munnslimhinnen som forårsakes av langvarig snusbruk, leges av seg selv dersom man slutter å snuse. Røyking misfarger tennene og har også andre konsekvenser for munnhelsen. Behandling av tannkjøttsykdom, som er hyppig forekommende i Norge, viser bedre resultat for ikke-røykere enn for røykere.

Kjeveleddsproblemer

Kjeveleddproblemer (TMD) gir smerter i tyggemuskulatur og kjeveledd og nedsatt funksjon. Plagene kan gi betydelig reduksjon i livskvalitet, lange sykemeldingsperioder og uførhet. Tannleger er ofte de som oppdager disse problemene og kan dermed spille en viktig rolle i behandlingen gjennom et tverrfaglig samarbeid.