Fordelene er mange, og stadig flere får øynene opp for laserens positive egenskaper.

- Konvensjonelle metoder ligger til grunn for all behandling jeg foretar, men jeg benytter meg stadig mer av laserbehandling i tillegg. Laseren bruker vi til heling av sår, til å bore med og til kirurgi, sier Leif Berven.

Han er sannsynligvis den eneste tannlegen i Norge som har en European Master Degree i Oral Laser Applications (EMDOLA).

Ablasjon og biostimulering

To kjernebegreper når man arbeider med laser er ablasjon og biostimulering. Ablasjon er en måte å operere vev på med laser. Da "fordamper" vevet med en tusendels millimeter av gangen, det gjør blant annet at det ikke oppstår varmeutvikling innover i vevet slik som med tradisjonell boring. Kroppen får heller ikke den samme voldsomme sårreaksjonen som kan oppstå når man skjærer med skalpell under operasjon.

- Siden det ikke blir noen varmeutvikling ved bruk av laser kan vi gå ganske dypt når vi borer med laseren uten bedøvelse, for pasientene vil ikke kjenne noen ting, forklarer Berven.

En annen type laser gir en annen type energi og den kan brukes til biostimulering, noe som er nyttig for eksempel for å få et sår til å gro raskere.

- Biostimulering demper hevelsen, øker blodsirkulasjon, aktivitet i mitokondriene i cellene og bidrar til å lege og hele såret raskere. Denne metoden kan brukes hvis man har trukket en tann, men også på munnsår. Dersom det starter å klø kan vi laserbehandle munnsåret før det blir utbrudd. Da trekker munnsåret seg tilbake og cellene som bar på viruset blir så stimulert av denne behandlingen at de kvitter seg med viruset, forteller han.

Snorkeoperasjon hos tannlegen

Tannlegekontoret til Berven har ikke mindre enn tolv ulike lasere. Derfor kan han gi ulike tilbud på alle nivåer. Behandling av søvnapnè inngår også som en av de behandlingene som Berven tilbyr.

- Også til snorkeoperasjoner bruker jeg laser. Det er både smertefritt og effektivt, da laserbehandler vi vevene bak i ganen slik at luftveiene åpnes. Det er mange som plages av søvnapnè og da er det fint at også tannlegene kan tilby denne behandlingen, sier Berven.

En undersøkelse viser at 85 prosent blir fornøyd med resultatet etter snorkeoperasjoner gjennomført med laser, det er et godt resultat.