Tap av tenner kan erstattes med tannproteser og broer, men de siste årene har det også blitt vanlig å sette inn tannimplantater som gir permanente og varige tenner.

– Tennene har stor innvirkning på utseende og velvære. Mangler man én eller flere tenner er det ofte veldig synlig, det har betydning for tyggefunksjonen og det kan også påvirke selve ansiktsstrukturen, sier Frode Øye.

Han er oralkirurg ved Kirurgiklinikken i Oslo, og har de siste 18 årene jobbet mye med innsetting av tannimplantater. Hans neste pasient har tidligere trukket en skadet jeksel, og skal nå få satt inn et implantat. Han er ikke nevneverdig nervøs, men det er det ifølge Øye mange som er.

– De fleste er litt nervøse i forkant av behandlingen. Kirurgi er jo ikke hverdagskost, men heldigvis er skuldrene betraktelig lavere når inngrepet er overstått, sier oralkirurgen.

Titanskrue erstatter rot

De fleste av Øyes pasienter er godt voksne, og har opplevd å måtte trekke tenner på grunn av karies, infeksjon eller ødelagte fyllinger. Men også yngre personer står på kundelisten.

– 30 prosent av barn og unge får en tannskade i løpet av oppveksten. Ved tap av tenner kan også unge pasienter få satt inn implantat så fort kjeven er ferdig utvokst. Tidligere satte man gjerne inn en bro, men da må man file ned de friske nabotennene, noe man slipper med et implantat, sier Øye.

Tannimplantatet består av en liten titanskrue som settes inn i kjeven, og som en poselenstann kan festes til. Slik kan man enkelt erstatte én enkelt eller flere tenner.

– Titan er et veldig lett materiale, og er gunstig fordi kroppens benceller gror rundt metallet. Implantatet blir på den måten tannens nye rot, sier Frode Øye.


Frode Øye er oralkirurg ved Kirurgiklinikken i Oslo. Foto: Studio Vest/ Stine Moen


 

Smertefritt inngrep

Alle pasientene kommer på en konsultasjon på klinikken før inngrepet, der blir de vurdert og informert. I forkant av selve inngrepet får pasienten lokalbedøvelse, deretter lages det et snitt i tannkjøttet der implantatet skal inn. Kjevebenet klargjøres med små bor, og titanskruen skrus inn der den nye porselenstannen etter hvert skal lages. Til slutt sys området igjen.

– Inngrepet er smertefritt og er stort sett gjennomført på en halvtime hvis det kun er snakk om én tann. Når flere tenner skal erstattes tar det litt lenger tid, sier oralkirurgen.

Etter inngrepet må pasienten unngå å spise og drikke på tre timer, og deretter kan man leve som normalt.

– Det er vanlig å oppleve ubehag i operasjonsområdet når bedøvelsen går ut, men dette går over i løpet av noen dager, og kan dempes med vanlig smertestillende, sier Øye.

I tilhelingsperioden kan pasienten bruke en midlertidig protese som kan tas inn og ut, slik at tanntapet ikke er synlig. Etter 10-12 uker har titanskruen festet seg, og da er det klart for at tannlegen kan sette på selve porselenstannen.

– Vi gjør kirurgien, og så tar tannlegen over, sier Frode Øye.

Han forteller at implantatbehandling er forholdsvis kostbart, og at man kun i enkelte tilfeller er berettiget bidrag fra folketrygden.

– Implantatbehandling har oftest svært gode resultater. Med god munnhygiene og regelmessig oppfølging hos tannlege kan implantat og tann vare livet ut. Skulle man være uheldig å få en skade på selve porselenstannen så kan denne skiftes ut, uten noe større inngrep, sier Øye.