Dette omfatter å ha en bevisst holdning til både kostholdet ditt og selvsagt den daglige munnpleien.

Men det er også viktig å gå regelmessig til tannlegen for å så tidlig som mulig oppdage forandringer som krever profesjonell hjelp. Det er vi nordmenn heldigvis flinke til.

Tannhelsen vår er i dag i verdenstoppen, og de fleste nordmenn smiler med friske tenner. Dette skal vi være stolte av. Den norske tannhelsemodellen er vellykket. Barn, unge og enkelte særlig utsatte grupper har gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten. Friske voksne betaler selv sin egen tannbehandling, mens noen grupper får bidrag til tannbehandling fra folketrygden.

Daglig vedlikehold viktigst

Tannpuss to ganger om dagen med fluortannkrem er den viktigste faktoren for å beholde egne tenner livet ut, selvfølgelig i tillegg til et sunt kosthold. For de fleste av oss er det også nødvendig med regelmessige besøk hos tannlegen.

- Jeg anbefaler at du finner deg en fast tannlege som du stoler på.

Norske tannleger har en meget spesialisert utdanning. og de siste årene har det kommet mange nye behandlingsformer og nytt utstyr som sikrer pasientene den beste behandlingen, når det er behov for det. Jeg anbefaler at du finner deg en fast tannlege som du stoler på. Det er viktig for å skape en trygg og god relasjon mellom tannlege og pasient.

Hva kan du forvente av tannlegen din?

Når du har en fast tannlege, kan du forvente at tannlegen er opptatt av dine behov som pasient, og at tannlegen ønsker å bidra til at tannhelsen din skal være så god som mulig.

Tannlegen vil gi deg informasjon om din tannhelse og tilby deg den behandlingen du har behov for. Men det er du som pasient som må velge hva slags behandling du vil ha, i samråd med tannlegen. Du kan også forvente at tannlegen gir deg veiledning og råd om hvordan du kan ta vare på din egen tannhelse.

Etter en undersøkelse hos tannlegen har du krav på et kostnadsoverslag som forteller hva det vil koste deg å få utført den behandlingen tannlegen anbefaler. Overstiger overslaget 5000 kroner, har du krav på et skriftlig kostnadsoverslag før behandlingen starter.

Er tannlegen medlem i Den norske tannlegeforening kan du forvente at hun eller han følger foreningens krav om obligatorisk etterutdanning. Kravet er 150 timer over fem år. Foreningen har dessuten etiske regler som medlemmene må følge.

Den norske tannlegeforening har lokale klagenemnder i hvert fylke. Disse kan du henvende deg til dersom tannlegen din er medlem i foreningen.

Støtteordninger

Enkelte grupper har krav på støtte til tannbehandling fra folketrygden. Tannlegen vurderer om du har krav på på slik støtte. Har du sykdommer eller bruker medikamenter, er det derfor veldig viktig at du forteller dette til tannlegen. Folketrygden dekker en del av regningen i disse tilfellene, mens pasienten må betale en egenandel for behandlingen. Trygdens tilskudde til tannbehandling er på ca. 2 milliarder kroner årlig, så mange pasienter får hjelp gjennom denne ordningen. Er du i tvil om du har krav på støtte, snakk med tannlegen din.

Har du dårlig råd, kan du også søke NAV om støtte til tannbehandling (på bakgrunn av sosialtjenesteloven).

Mine beste tips for god tannhelse:

  1. Puss tennene 2x daglig med myk tannbørste og fluortannkrem. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene.
  2. Slutt å røyke og snuse.
  3. Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke.
  4. Begrens inntaket av sure drikker som brus, lettbrus, juice, vin og lignende.
  5. Bruk vann uten smak som tørstedrikk.
  6. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.