Min erfaring er at det er smart å ha den samme tannlegen over tid, så klart med forbehold om at tannlegen er dyktig. Stabilitet og tillit er viktig for god oppfølging, derfor er det viktig at pasienten føler seg ivaretatt og trygg på tannlegen sin, sier Hans Jacob Rønold, avdelingstannlege ved Odontologisk fakultet UiO.

- Tannleger dekker ikke bare munnhelse, man kan også oppdage svulster eller symptomer på andre sykdommer via munnhulen. Det er mye man kan avdekke ved å observere forandringer over tid.

Føl deg sikker

Mange ser til utlandet for tannbehandling. Rønold mener man bør tenke seg om to ganger før man tar et endelig valg.

- Man kan finne gode og dårlige tannleger om man er i Norge, Thailand, Ungarn eller andre steder. Allikevel bør man være ekstra på vakt for å bli påført et behandlingsbehov som ikke eksisterer, skulle man dra ut av Skandinavia.

- Det kan være enklere for en tannlege i utlandet å gå for et dyrt alternativ, vel vitende om at sannsynligheten er liten for at du kommer tilbake for å klage.

Varierende standard

De fleste tenner kan naturligvis erstattes med et implantat, men her bør man også ta forhåndsregler, mener Rønold.

- I Norge vet vi nøyaktig hva implantatene består av, og man har garanti på komponentene. I utlandet kan man risikere å få kopi-implantater som utseendemessig er identiske til de vi bruker, uten at man vet noe om kvaliteten og hva de inneholder.

- Pasienten har da ingen rettigheter med tanke på skadeserstatning i Norge, og de færreste tannleger vil overta behandling, da de kan bli juridisk ansvarlig for hele behandlingen. Vær derfor klar over hvilken kvalitet du får, før du bestemmer deg for behandling.

Forhør deg

En tannlege er pålagt å informere deg om din helsetilstand og hvilke behandlingsalternativer som finnes.

- Vær grundig og overvei risikoen av å velge billig. Man må sørge for å få informasjon om en kvalifiserer til statlig støtte via trygdesystemet.