Du ser en dag at tennene dine er blitt gråere og gulere. Du tenker at du skal gjøre noe med det, og sjekker hvilke tilbud som finnes. På internett, i hudpleiesalonger, hos frisører og på apotek. Vil du ta vare på tennene, dropper du useriøse alternativer og går til tannlegen. Janne Jaffe Hesstvedt, salgs- og markedsansvarlig i tannhelseindustrien, kan fortelle om en ny EUlov som skal regulere det som har med tannbleking å gjøre. Spørsmålet er om loven oppfyller sine gode intensjoner.

Den nye EU-lovgivningen slår fast at det er kun tannhelsepersonell som har lov til å bleke folks tenner.

Sliter med de useriøse

Den nye EU-lovgivningen slår fast at det er kun tannhelsepersonell som har lov til å bleke folks tenner. Tannlegen skal utføre hele prosessen med pasienten første gang, og så kan tannpleieren ta seg av videre behandling. Men selv om ny lov er vedtatt, klarer ikke myndighetene å stoppe internettsalg av stoffer til bleking eller uansvarlig virksomhet når det gjelder bleking i kosmetikkbransjen. Det legges med andre ord hindringer i veien for en lovlig virksomhet som tannpleiere i utgangspunktet kan utføre, samtidig som useriøse aktører innen tannbleking fortsetter sin tvilsomme virksomhet, sier Hesstvedt.

Den gode metoden

SLIK gjør du hvis du vil ta vare på tennene: Først lar du tannlegen sjekke om bleking er greit. Noen bør la være, og kanskje heller gjøre noe med isingen i tennene. Uansett lar du tannhelsepersonell velge metode og farge. Bruker du useriøse aktører, er sjansen stor for at behandlingen ikke virker. Behandlingen hos tannlege starter med å ta avtrykk, som det lages plastskinne av. Skinnen fylles med blekemateriell, det er en del av den pakken du kjøper i tillegg til skinnen. Du bleker én kjeve om gangen, og skinnen sitter på om natten tre til seks ganger per kjeve. En kontrollert hjemmebleking gir best og mest langvarig resultat. Etterpå sjekker du at alt er ok hos tannlegen. Det kan også få utført bleking på klinikken.

Prefabrikkerte skinner

Du har bare ett sett tenner, derfor bør du velge en sikker blekebehandling, og selvsagt kan du også gjøre det på klinikken. Da sitter du i tannlegestolen, og bruker et materiale med en sterkere konsentrasjon av vannstoff. Bleking på klinikken, medisinsk behandling som det kalles, gir umiddelbar effekt, men effekten holder til gjengjeld ikke så lenge som når du bleker hjemme. Hvis du velger det sistnevnte, finnes prefabrikkerte skinner, som kan brukes av de fleste. De er billigere, lysner tennene, og skal brukes 60-90 minutter på dagtid. Uansett hvilken metode du velger er vårt råd å kontakte tannlegen, så du unngår å ødelegge tennene ved å bruke useriøse aktører. Vi har 24 års klinisk dokumentasjon på at tannbleking fungerer best hvis du lar tannleger og tannpleiere sørge for at prosessen går slik den skal for å få et best mulig resultat, sier Hesstvedt.

Anbefalt tannkrem

Det finnes også en tannkrem som godkjente tannleger anbefaler å bruke i forbindelse med at du bleker tennene dine. Opalescence tannkrem bidrar til å holde emaljen ren etter at du har bleket tennene, og gir et bedre og mer varig resultat. Du får kjøpt den hos tannlegen eller på nettsiden til Opalescence. Helt til slutt: Når du gjør blekingen hjemme, kalles den kosmetisk behandling, mens medisinsk behandling finner sted i tannlegestolen. Uansett går du til tannlegen når du skal bleke tenner!