MINE BESTE TIPS

  1. Puss tennene 2 ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem.
  2. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene.
  3. Slutt å røyke og snuse. Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke.
  4. Begrens inntaket av sure drikker som brus, lettbrus, juice, vin og lignende.
  5. Bruk vann uten smak som tørstedrikk.
  6. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.

For 100 år siden var tannhelsen i Norge så dårlig at mange barn var borte fra skolen på grunn av tannverk. Engasjerte tannleger begynte da å gi tannbehandling til skolebarna, og dette ble starten på en storstilt utbygging som til slutt sikret et godt tannhelsetilbud til alle. Tannhelsen vår er i dag i verdenstoppen, og de fleste nordmenn smiler nå med friske tenner. Dette skal vi være stolte av.

Daglig vedlikehold viktigst

Den norske tannhelsemodellen er unik. I over 50 år har tannlegene drevet med aktiv forebygging av sykdommer i munnen hos barn og voksne. Gjennom det organiserte tilbudet til barn og unge legges grunnlaget for god tannhelse resten av livet. Det viktigste er likevel det man selv gjør hjemme – det daglige vedlikeholdet. Tannpuss to ganger om dagen med fluortannkrem er den viktigste faktoren for å beholde egne tenner en implantatstøttet tannkonstruksjon ser ut som og fungerer akkurat som egne tenner. Foreldre bør hjelpe barna med tannpuss helt til de er i 12-årsalderen. For de fleste av oss er det også nødvendig med regelmessige besøk hos tannlegen. Norske tannleger har en meget spesialisert utdanning, og de siste årene har det kommet mange nye behandlingsformer og nytt utstyr som sikrer pasientene den beste behandlingen når det er behov for det.

Faktorer som på virker munnhelsen

For å holde munnen frisk, er det viktig med daglig tannstell. Andre faktorer som spiller inn på tannhelsen er røyking og hva vi spiser og drikker. Røyking er en viktig risikofaktor for tannkjøttbetennelser og tap av tenner. For mye sukker i kosten, spesielt i drikkevarer, fører ofte til store problemer med hull i tennene (karies). Mange unge får også betydelige syre - skader (erosjonsskader) på tennene av sure drikker, både med og uten sukker. 

Kullsyrevann med tilsatt smak kan gi like store syreskader på tennene som sukkerholdig brus.

Anslag viser at hver femte 20-åring har syreskader på tennene, så dette er i ferd med å bli en stor tannhelseutfordring. Vi vet at noen av vår tids alvorligste sykdommer – som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdom, altså det som ofte kalles livsstilssykdommer – har de samme risikofaktorene som sykdommer i munnen. Alt henger sammen, og derfor blir det ekstra viktig å tenke på sine egne vaner og daglige rutiner. Denne sammenhengen er viktig og krever økt satsing på forebygging og samhandling i hele helsetjenesten. Tannlegene er i en unik posisjon fordi vi ser store deler av befolkningen regelmessig, og vi må derfor være en ressurs i dette arbeidet fremover.