- God munnhygiene er viktig for å unngå hull i tennene. Hullene oppstår nemlig som følge av at bakterier som sitter på tannoverflaten får tilgang til karbohydrater, og da starter de å produsere en syre som bryter ned tannoverflaten og etter hvert kan den danne hull i tannemaljen.

- For å unngå hull må man derfor hindre at disse syrene dannes, både ved å fjerne bakteriene, men også ved å redusere tilgangen som bakteriene har til karbohydrater. Derfor er det først og fremst viktig å holde tennene rene, forklarer Anne Kristine Solheim som er tannlege og leder av Sør-Trøndelag tannlegeforening.

Det viktigste rådet er å pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, og helst i tre minutter hver gang. Men det viser seg at til tross for dette er det gjerne 25 prosent av belegget som man ikke får bort med tannbørsten siden den bare får tatt hånd om tre av tannens fem flater. Derfor anbefales det også å bruke tanntråd eller mellomromsbørster i tillegg til vanlig tannpuss.

Fluor forsinker syreangrepet

- Naturligvis bør man bruke fluortannkrem, for fluor gjør at det skal mye mer til før man får hull i tennene, både ved å styrke emaljens struktur og ved å fungere som en buffer mot bakterienes syreangrep, sier Solheim

Fluor styrker emaljen på tennene, og er et godt hjelpemiddel for å hindre karies. Det har i mange år blitt forsket på virkningen av fluor og forskningen har vist at fluor i riktig dose har god effekt på tennene. Har man mye karies anbefales det å ta ekstra tilskudd av fluor i tillegg til tannkrem.

- Hvis man jevnlig opplever å få hull i tennene så kan det være smart å bruke fluorskyllemiddel eller tabletter i tillegg. De som har hatt mye hull tidligere og har mange fyllinger fra før av har også gjerne lettere for å få nye hull, siden bakteriene får enda flere steder å gjemme seg hos diss. Så de må også gjerne benytte ekstra fluor, forteller Solheim.

Andre grupper

Kostholdet har også en del å si, for det er gjennom kostholdet vårt at bakteriene skaffer seg de karbohydratene de trenger for å danne syrene som bryter ned tannemaljen.

- Spyttet vårt har en rensende effekt, men trenger litt tid på renselsesprosessen. Derfor er det ikke så lurt å spise eller drikke noe særlig mellom de store måltidene, for da rekker ikke spyttet å rense tennene skikkelig før neste måltid. Vi ser at de som har lite spyttproduksjon og opplever munntørrhet som følge av sykdom eller bruk av ulike medikamenter får mye flere hull enn andre grupper. For dem er det også en god idè å bruke ekstra fluor, forklarer tannlegen.

Noen har også problemer med å pusse tennene selv og får det kanskje ikke så rent som det burde være, dette kan være funksjonshemmede, men også eldre på sykehjem. Også disse gruppene kan ha mye igjen for å benytte ekstra fluor.

- Og til slutt den siste gruppen som har noen ekstra utfordringer er gjerne barn, ungdom og andre som har fått tannregulering. Den gjør rengjøring av tennene mye mer komplisert enn hos andre. De trenger gjerne spesielle børster som er litt mindre, og de kommer ikke så lett til med tanntråd for å gjøre de ordentlig rent, så de kan også ha en del å hente på å bruke fluortannskylling eller tabletter, sier Solheim.

Syreskader og erosjoner får man av mat og drikke med høyt syreinnhold som gir et surt miljø i munnen.

Den vanligste grunnen til dette er inntak av brus, lettbrus, juice og energidrikker. Disse drikkene kan gi pH-verdier helt ned mot 3, som er et svært surt nivå i munnhulen, da den normale pH i munnen er på 7. En lavere pH enn 5 kan føre til at emaljen går i oppløsning, og tennene mister sin opprinnelige form.

Du kan enkelt unngå syreskader og emaljeskader:

  1. Begrens bruken av sure drikker
  2. Ikke drikk sure drikker mellom måltider
  3. Skyll munnen med vann/fluorvann etter inntak
  4. Tygg sukkerfri tyggegummi etter inntak.
  5. Unngå tannpuss minst en time etter inntak.
  6. Bruk sugerør!


Kilde: Norsk Tannpleier Forening