Kanskje har du i flere år tenkt på at du skulle fikset på fasaden. Du har hørt at venner har gjort det, men det har kostet mer enn du er villig til å betale.

De har snakket om porselen og keramiske løsninger som varer evig, og ikke vært klar over at et produkt som vil gi deg en fin fasade til en gunstig pris har vært rundt hjørnet. Nå er det her, ifølge tannlege Jon Arne Østgård.

Prefabrikert høykvalitet

- Tradisjonelt sett har tannleger brukt keramiske løsninger og lagt på et lag med porselen. Løsningene har vært relativt kostbare og tidkrevende, blant annet fordi man har tatt veien om en tanntekniker. Det nye produktet, som heter Componeer, består av skallfasetter av plastkompositt, som blir prefabrikert i Sveits.

- Materialet er brukt av tannleger i årevis, det nye er at det er prefabrikert, slik at kostnadene ved å bruke tanntekniker nå blir eliminert, sier Østgård.

Konsekvensen er at pasientene kan få et nytt smil uten for store kostnader. 

Prefabrikkerte produkter av plastkompositt er i denne sammenheng ikke bare rimeligere enn bruk av porselen. Du får også en estetikk på høyde med porselen, det høyestetiske er tatt vare på. Sist, men ikke minst, er det enklere å utbedre tennene på sikt hvis det skulle skje noe.

- Skallfasetter av plastkompositt varer lenge, og skulle du få en skade i fasetten, er det enklere å reparere. Det er også viktig å være klar over at det først og fremst gjelder de tennene som du har i front, ifølge Østgård.

Umiddelbar behandling

- Dette gjelder ikke bare deg som har gått og tenkt på dette lenge. Dette handler også om deg som plutselig får en skade på en tann i front, og for eksempel har slått av et hjørne av tanna. Da kan vi sette på skallfasetter umiddelbart.

- Selve skallet er tynt, 0,2 millimeter. Dette innebærer også at vi ikke trenger å slipe så mye. Du får rett og slett en rimeligere høyestetisk erstatning som fungerer på samme måte som et tradisjonelt porselenslaminat, sier Østgård.

Han slår fast at selv om det nye produktet er relativt nytt på markedet, er det laget av et materiale alle tannleger er kjent med og har brukt i årevis. Kompositt av plast er like solid som porselen, og absolutt ikke en midlertidig løsning.

Du blir ferdig hos tannlegen på ett besøk, og skallfasettene er selvsagt basert på anatomien til tennene. Selv om skallfasetter er prefabrikert, kan tannlegen også gjøre tilpasninger i tannlegestolen.

En vinn-vinn-situasjon

- Har du en dårlig fylling i front, er dette et godt alternativ. Du skal ikke bare gjøre det av kosmetiske eller økonomiske grunner. Løsningene egner seg for tradisjonell behandling, og anbefales til folk i alle aldre.

- De siste tiårene har porselen erstattet mye av amalgamen vi brukte før i tiden, og nå ser vi at plastkompositt kan gjøre jobben og samtidig redusere arbeidstiden i tannlegestolen. De nye skallfasettene betyr en vinn-vinn-situasjon for både tannlege og pasient, sier tannlege Jon Arne Østgård.

FAKTA

Skallfasetter av plastkompositt gir tanngarden en fin fasade uten for store kostnader.

• Skallfasetter er prefabrikkert, du unngår tanntekniker, og behandlingen er rimeligere. 

• Materialet i skallfasettene er brukt av tannleger i årevis, og like solid som porselen.

• Løsningen egner seg også for tradisjonell behandling, og anbefales folk i alle aldre.

• En slik behandling gir tennene en estetikk på høyde med porselen.