Få ting er verre i sosiale sammenhenger enn å finne ut at det stinker død og fordervelse når du åpner munnen. Men hvor kommer egentlig den dårlige ånden fra, og hvordan blir du kvitt den? Alix Young Vik er professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og ekspert på munnhelse. Hun gir fasiten på hvilke råd du bør lytte til.

Påstand 1: Dårlig ånde skyldes fordøyelsesproblemer?

Det er lett å tro at en intens stålånde avslører problemer i fordøyelsessystemet, men stemmer det?

– Faktisk skyldes kun cirka en halv prosent av tilfellene av dårlig ånde problemer med fordøyelsen, sier Alix Young Vik.

Hun forteller at omkring 85 % av vanlig dårlig ånde er forårsaket av lokale faktorer i munnhulen, som matrester, belegg på tenner og tunge og utette fyllinger.

– Dårlig munnhygiene legger til rette for økt bakterievekst, og det er bakteriene i munnhulen som er opphavet til den vonde lukten. De danner gasser som inneholder svovel, som vi oppfatter som illeluktende, sier Vik.

Påstand: Kan en underliggende alvorlig sykdom gi dårlig ånde?

Ifølge professoren er heller ikke dette så vanlig, men enkelte sykdommer kan ha dårlig ånde som en konsekvens.

– Det er mye vanligere at harmløse infeksjoner i øre, nese og hals kan bidra til dårlig lukt fra munnen. Blant annet kan slim fra nesen renne nedover i halsen når man er forkjølet, og det gir god næring til bakteriene som finnes der, sier Vik.

Påstand: Enkelte dietter kan føre til dårlig ånde?

– Dette stemmer. Den mest kjente er meieriånde, som oppstår ved et høyt inntak av melkeprodukter. Melk er veldig proteinrikt, og melkeproteinene inneholder svovel som bakteriene bruker til å lage illeluktende gass.

Hun forteller at det samme kan gjelde for dietter med et lavt inntak av karbohydrater og et høyt inntak av proteiner.

– Hvis man ikke spiser karbohydrater så livnærer bakteriene seg av proteiner i stedet for.

Dårlig smak i munnen = dårlig ånde?

Det er lett å lukte andres dårlige ånde, men sin egen kan det være vanskelig å oppdage. Er dårlig smak i munnen et sikkert tegn?

– Nei, det er det ingen automatikk i, du kan fint ha vond smak i munnen uten at ånden din nødvendigvis lukter vondt, sier professor Alix Young Vik.


Alix Young Vik er professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og ekspert på munnhelse.


Munnskyllevann fjerner dårlig ånde?

– Ja og nei, visse munnskyllevann inneholder antibakterielle stoffer og disse kan redusere antall bakterier i munnen. For dårlig åndeproblematikk gjelder det å se etter aktive stoffer i innhold slik som sink og andre antibakterielle stoffer, sier Vik.

Men hun understreker at det viktigste er å bruke tannbørsten til å fjerne plakket.

– Munnskyllevann kan være en ekstra hjelp når man trenger det der og da, men ikke i stedet for å pusse tennene og tungen.

Kan en tyggis være løsningen?

Er det som reklamen sier, bare å ta seg en tyggis, og så blir pusten frisk?

– Ja nesten sånn er det faktisk. Nedsatt spyttproduksjon og munntørrhet kan være årsaken til dårlig ånde, ettersom noe av spyttets funksjon er å løse opp gasser og fjerne matrester. Tyggis øker spyttproduksjonen og vil ha en rensende effekt på munnen.