Omfattende tannlegebehandling med for eksempel proteser, krone- eller broarbeid kan være utmattende og demotiverende i Norge. Mange opplever å gå rundt med smerter i lang tid uten å oppleve fremgang, innleder Dan Stensen, daglig leder i Denpro. Han har over ti års erfaring med nordmenn som søker til utenlandske tannklinikker.

– Tid er et viktig punkt for mange. På en uke kan man gjennomføre arbeid som kunne tatt flere år i Norge. Spesialister står til disposisjon for pasienten og utfører intensivt arbeid den perioden man er der.

Unngår angsten

I Norge har mellom fem-ti prosent så stor tannlegeskrekk at de unngår å få behandling. Stensen forteller at flere opplever det å måtte vente på timer som kanskje den største påkjenningen med å gå til tannlegen. Ved et større senter i utlandet er det lagt opp til intensiv behandling og lite tid til å grue seg mellom avtalene.

– Mange reisende forteller at de er lei av korte timer i Norge, hvor man opplever at lite blir gjort. Etter en slik time må man kanskje vente tre-fire uker til neste tannlegebesøk.

– De opplever at de aldri blir ferdig og at tannlegeangsten kommer sigende mellom hvert besøk. Tanken er at når man er ferdig med en avtale, og har fått en positiv opplevelse, så skal man ikke rekke å engste seg før neste time. På den måten får pasienten en mestringsfølelse og tar kanskje noen steg i riktig retning mot å normalisere sitt forhold for å besøke tannlegen.

Fokus på opplevelsen

Han peker også på ansatte som er opptatt av å gjøre opplevelsen så behagelig som mulig.

– Man er ikke så restriktiv med bruk av narkose hvis pasienten ønsker det. I tillegg er kirurgene vant med større operasjoner. En som for eksempel er vant til å sette inn implantater, blir naturligvis god på å gjøre dette skånsomt.

Han påpeker at tannklinikkene, som i Norge, er av varierende kvalitet. Derfor er det viktig å gjøre research og stille de riktige spørsmålene.

– Still krav til kompetanse, garanti og service fra leverandørens side. Alt dette bidrar til en behagelig opplevelse før, under og etter oppholdet.

 

VELG RIKTIG TANNLEGE: Tenk på om klinikken står i stil med det du forventer som norsk pasient, og følger det norske lovverket. Foto: Denpro

 

Hvis noe går galt

Tannbehandling kan som alle andre operasjoner gå galt. Da er det ifølge Stensen avgjørende å ha en garanti som dekker alle utgiftene dine i forbindelse med behandlingen.

– Garantien i utlandet er ikke nødvendigvis som her hjemme, derfor er det viktig å finne en leverandør som sikrer pasienten hele veien. Garantien bør dekke utgifter for ny behandling, men også reise- og oppholdskostnader.

– Tenk på om klinikken står i stil med det du forventer som norsk pasient, og følger det norske lovverket.

Tannlegearbeid kan være en påkjenning, derfor er det viktig å føle seg trygg og ivaretatt under oppholdet.

– Ved intensiv behandling kan man sitte i tannlegestolen opptil sju timer hver dag. Det er viktig at man kan stole på apparatet rundt behandlingen. Føl deg trygg på både leverandør og klinikk før du drar.

En av mange fornøyde

Heidi Storsveen hadde lenge slitt med tannplager grunnet sykdom, og valgte til slutt å se til utlandet for behandling.

– Jeg har alvorlig periodontitt, som er en tannkjøttsykdom. Dette fører med seg et stort behandlingsbehov. Behandlingen i Norge tok lang tid, uten at jeg kom noen vei.

Hun begynte å se etter alternativer på nettet, og landet på en tannklinikk i Krakow, Polen.

– Jeg kjente byen fra før, og har alltid hatt et positivt inntrykk av standarden der. Jeg tok kontakt med en norsk leverandør via mail, og opplevde en god dialog fra starten av.

Et vellykket opphold

Hun forteller om en positiv opplevelse fra start til slutt.

– Jeg var der i april, og da hadde vi satt opp en avtale om konsultasjon i forkant. Vi ble møtt av en koordinator fra Norge, som tok oss igjennom alt som skulle skje i uken
fremover.

– Jeg opplevde at opplegget var tilpasset pasienten, og jeg følte meg ivaretatt og respektert. Standarden på både fasilitetene og de ansatte var upåklagelig.

Hun forteller om en smerteløs behandling, og er fornøyd med oppfølgingen.

– Det var viktig for meg at klinikken følger opp og sender rapport etter behandlingen. Jeg vet hva jeg har fått gjort, hva som skal gjøres og hvilke materialer som brukes.

Sjekk på forhånd

Hun påpeker at alle som vurderer en tannreise bør forhøre seg om muligheter for støtte.

– Noen klinikker innen EU er godkjent av Helfo, og man får tilbakebetalt det samme som man ville i Norge gjennom refusjonsavtalen. Det er definitivt verdt å undersøke hvilke dette gjelder.