– Tradisjonelt sett har kanskje ikke tannlegene vært like flinke til å se helheten som vi er nå. Tidligere reparerte vi hvis en tann trengte det, men var ikke så opptatt av å se på årsakene til at tenner slites ned, eller at en tann brekker. Nå ser vi i mye større grad tennene som en del av munnhulen og munnen som en del av tyggesystemet, og det er en litt annen tilnærming, sier Arild Aarnseth. Han arbeider til daglig som tannlege på Oris Dental Lysaker, og er faglig leder både på den klinikken, og Oris Dentals klinikk på Aker Brygge.

Helhetlig, funksjonell og estetisk tannbehandling betyr at tenner, munnhule og tyggesystemet harmonerer med hverandre. Det er mange som tror at de har gode tenner, men hvor de faktisk er veldig nedslitte. Årsaken kan kanskje være fordi de ligger og gnisser tenner om natten.

– Da forsøker vi å finne årsaken, og ofte kan vi ved hjelp av enkle grep gjøre små ting tidlig, for eksempel ved å bygge opp en hjørnetann som hindrer at de andre tennene slites, fortsetter Aarnseth.

Digital Smile Design

Digital Smile Design er utviklet av en brasiliansk tannlege. Som et ledd i denne metoden, tar tannlegene i bruk bilder og video. I tillegg skanner de tennene til pasienten.

– Ved hjelp av et dataprogram kan vi simulere hvordan tennene kan bli, eller lage en fysisk modell som viser hva som er mulig. Hele konseptet går ut på at vi kan lage tenner som pasienten kan prøve på sine egne, slik at pasienten selv kan se hvordan resultatet av denne behandlingen vil bli, uten at man gjør noe fysisk, forklarer han.

Før lagde tannlegene modeller manuelt ved hjelp av gips og voks. Nå skannes tennene slik at de får opp en digital modell. På den måten kan de gjøre de forandringene som tannlegene vil foreslå for pasientene. Deretter bruker de en 3D-printer og noen andre teknikker, slik at pasientene kan se hvordan disse endringene blir i sin egen munn.

– Vi har noen teknikker der vi ender opp med en plastversjon av tennene. Den kan vi slipe og justere som vi ønsker, og da kan vi lage en perfekt prototype på det som kan bli en senere permanent behandling.

Et pent smil er viktig

– Tennene har mye å si for selvtilliten, og i dag har vi mange muligheter til å hjelpe pasientene våre. Vi kan justere tannplasseringen ved hjelp av moderne reguleringsskinner som er transparente og nesten ikke syns. Slik kan vi optimalisere bittet. Vi kan også bleke tenner, bygge opp tenner og foreslå løsninger som pasientene kan vurdere før de bestemmer seg. Selve pasientopplevelsen er viktig. Derfor arbeider tannlegen, tannehelsesekretærer, tannpleiere og våre egne spesialister godt og systematisk sammen i et team, slik at pasientene føler seg godt ivaretatt, avslutter han.