– Når det kommer til tannhelse, så er det relativt godt kjent at det finnes en assosiasjon mellom tannhelse og ulike andre sykdommer som hjerte- og karsykdommer eller diabetes. Det kanskje færre tenker over er at det også er en sammenheng mellom hvordan det står til i munnen og hvordan vi fungerer sosialt, sier Eirik Aasland Salvesen som er tannlege og spesialist i periodonti ved Oris Dental.

Tannlegen forteller at det særlig er misdannelser, eller manglende tenner i det han kaller den estetiske sonen, eller smilet, som kan utløse sosial usikkerhet.

Snakk med tannlegen din

– I voksen alder er det gjerne tannkjøttsykdom som gjør at pasientene mister tenner. Mange av dem som mister synlige tenner føler seg plaget i sosiale situasjoner. Noen opplever en slags skamfølelse. Det samme gjelder også for dem som har veldig mørke, eller misfargede tenner. Det de bør gjøre er å snakke om disse tingene med tannlegen sin, for dette handler faktisk om å snakke om følelsene sine. Tannlegen er en fagperson som er der for å hjelpe, men hvis du ikke forteller om det som plager deg, så kan vi heller ikke hjelpe deg. Vi kan i de aller fleste tilfellene bidra til å løse problemet ditt. Det være seg med tannrens, enkel justering av form eller posisjon på tenner, eller erstatting av manglende tenner med tannimplantater. Det er altså ikke noen grunn til å plages med dette. Fortell oss om følelsene dine, så skal vi gjøre alt vi kan for hjelpe deg, sier Aasland Salvesen.