Av Anne Lise Helsingen, tannlege og spesialist i tannkjøttsykdommer ved Tannlegesenteret AS

Allerede i 1746 ble den første håndboken i munnhygiene publisert av Pierre Fauchand, den moderne odontologiens far, så betydningen av å holde tennene rene for å opprettholde en god helse, er ikke av ny dato. Rene tenner får ikke karies (hull) og de får heller ikke periodontitt (tannløsning).

Det vi ikke har hatt så mye fokus på, er hvordan man opprettholder god munnhelse. Skal vi bli gode i noe, enten vi tenker på idrett, musikk eller andre ting som krever manuelle ferdigheter, så trenger man kunnskap, veiledning og riktig tilpasset utstyr. Man må øve seg og trene hver dag. Slik er det også med tannpuss.

Øve inn teknikken

Det er nyttig å bruke tannbørsten uten tannkrem for å øve inn teknikken. Da vil man kunne kjenne med tungen at tennene virkelig blir glatte og rene. Puss med små sirkulære bevegelser uten å legge trykk på børsten. Vinkle den 45 grader mot tannkjøttet. Når tennene kjennes helt glatte på alle tilgjengelige flater, skal man bruke tannkrem for å få fluor på tennene. Fluor hjelper kun mot karies, ikke mot betennelse i tannkjøttet.

Derfor bør vi som forbrukere kunne forvente at munnhygieneartikler ikke lager skade på tenner eller tannkjøtt, er tilstrekkelig effektive og har stor grad av brukervennlighet. Her vil det selvfølgelig være individuelle forskjeller på hva som fungerer. Tannlege og tannpleier er de som best kan gi god og tilpasset opplæring til deg.

De viktige mellomrommene

En tann har fem flater som skal rengjøres. Et barn har 20 melketenner og dermed 125 flater som skal rengjøres hver dag. Derfor bør mor eller far pusse tennene til barna helt opp til 10-12 års alder. For oss voksne er det snakk om 32 tenner, inkludert visdomstennene, og dermed 160 flater som skal rengjøres. Det er viktig å bruke en tannbørste med tett, myk bust og et lite børstehode. Jeg anbefaler å pusse med såkalt Bass-teknikk.

Tannbørsten rengjør bare tre flater på tannen. I mellomrommene bør man bruke interdentalbørster. Dette er førstevalget også på barn. Tanntråd er vanskelig å bruke riktig. Fasongen på tannen avgjør om tråden har noen rengjøringseffekt. Tannstikkere i forskjellige varianter i plast eller tre er best egnet til å fjerne matrester, og har liten effekt på bakteriebelegget.

Regelmessig tannpuss

Bakterier er organisert i en biofilm som kleber seg til tannoverflatene. Blir det liggende for lenge kryper det ned under tannkjøttskanten og blir vanskeligere å fjerne. Derfor anbefaler jeg tannrengjøring to ganger daglig. Regelmessig besøk hos tannlege og tannpleier vil også bidra til å holde tenner og tannkjøtt i orden, slik at man unngår alvorlig tannkjøttsbetennelse og periodontitt.