Alle vet at vi bør pusse tennene to ganger daglig, men det er ikke alle som får det til eller har riktig teknikk. For eksempel er det som regel også nødvendig med ekstra hjelpemidler for å komme til og fjerne bakterier der tannbørsten ikke kommer til:

– For å rengjøre mellom tennene bør noen bruke tanntråd, mens andre bør bruke små mellomromsbørster for å fjerne bakteriebelegget. Alle mennesker har ulike behov, avhengig av alder, hvordan tannsett man har, sykdommer, at man røyker og så videre. Derfor er det viktig å få en individuell opplæring, for det er ikke sikkert at det som passer for én passer like godt for en annen, sier Amanda Dalila Sahnoun som er tannpleier hos Tannatelieret i Oslo.

En av tannpleiernes mange roller er å gi forebyggende behandling, og hygieneinstruksjon:

– I praksis betyr det at vi, etter å ha undersøkt pasientens munnhule, veileder pasientene i hvordan de kan rengjøre tennene  på best mulig måte og følge dem opp slik at de får riktig utstyr og bruker riktig teknikk, fortsetter hun.

– Vi planlegger også videre behandling i samråd med tannlege.

Samspillet mellom tannlege og tannpleier

Tannpleierne følger opp pasientene og munnhelsen deres, mens tannlegene har flere behandlende oppgaver.

– Tannlegenes kompetanse går mye mer på å restaurere fyllinger, boring, rotfylling, trekking og større behandlingsplanlegging. Det er viktig at det er et godt samspill mellom tannpleieren og tannlegen. Da kan man for eksempel gå til tannpleieren for undersøkelser og oppfølging. Tannlegen får du time hos hvis det er behov for ytterligere behandling som tannpleieren ikke kan bistå med.

Personlig syns jeg det beste for pasientene er å få oppfølging både hos tannpleiere og tannleger. Når samspillet blir så tett kan pasientene kan få veldig god oppfølging, med det beste av to verdener, forklarer Sahnoun.

Bakterier bør bort

Alle har bakterier i munnhulen, og de er en del av munnens bakterieflora. De skal være der, men problemet er at de danner et belegg på og mellom tennene. Dette belegget er skadelig for tannhelsen vår. Derfor er renholdet så viktig:

– Bakteriene er en av flere faktorer som kan føre til at det utvikles tannkjøttsykdommer. Symptomer kan være hovent tannkjøtt, tannkjøtt som blør lett, løse tenner eller dårlig ånde.

Bakteriene i munnen kan også komme inn i blodbanene og være skadelig for andre deler av kroppen og for eksempel forårsake hjerte- og karsykdommer. Tann- og munnhelse er viktig for den allmenne helsetilstanden og vice versa.

Dårlig ånde

De som sliter med dårlig ånde kan også mange ganger få hjelp av tannpleieren:

– Det er viktig å understreke at det kan være mange grunner til at noen får dårlig ånde. Enkelte har furer i tungen hvor det legger seg bakterier som skaper vond lukt, derfor bør man pusse tungen. Hos andre kan det være illeluktende anaerobe bakterier som er tilstede ved tannkjøttbetennelser, eller at det er hull i tennene og da må vi gjøre tiltak der. Men det er også mange som har dårlig ånde av helt andre grunner, for eksempel på grunn av fordøyelsesbesvær eller andre underliggende sykdommer. Da kan vi være med på å oppdage at pasienten har behov for videre undersøkelser eksempelvis hos fastlegen, forteller tannpleieren.

– Tannpleieren har god kompetanse om munnslimhinnelidelser og kan si mye om den generelle helsetilstanden ut fra hva vi oppdager i munnhulen.

– Vi vet at spesielt pasienter med diabetes, revmatisk sykdom, nedsatt immunforsvar, før, under og etter kreftbehandling er blant de som har behov for ekstra forebyggende og oppfølgende behandling, dette kan din tannpleier hjelpe deg med, avslutter Sahnoun.