Å grue seg til et tannlegebesøk er noe vi alle kjenner til. Uansett ærend er det sjelden forbundet med glede, og gjerne noe vi utsetter i det lengste. Å sette inn en krone er blant tingene vi virkelig ikke liker. Det er flere årsaker til det, og den mest vesentlige er for mange selve avstøpningen av tennene. Brekningsfornemmelser og rester av silikon med vond smak i munnen er likevel bare starten. Deretter følger en uke eller to med midlertidig tann som du går og kjenner på hele tiden, som kanskje løsner så du må tilbake til tannlegen i en fei, og når tiden endelig er inne til å få den ferdige kronen, er det ny tannlegetime, fri fra jobben, eventuelle parkerings- eller transportutfordringer og muligheten for at prosedyren ikke vil gå etter planen. Små feil kan oppstå som fordrer atter nye besøk.

CEREC er metoden for alle oss som etterlyser et alternativ, en digital prosedyre som gjør at du går ut fra tannlegen med splitter ny, fiks ferdig tann i løpet av én time. Riktignok må du borre for å gjøre plass til den nye kronen, men du slipper «spaden» som stikkes inn i munnen full av silikonmasse, du slipper midlertidige løsninger, og du trenger ikke komme tilbake. Du får alt på et besøk, til samme pris som den mer tungvinte, gammeldagse metoden.

Prosessen er enkel. Et lite digitalt kamera føres over det aktuelle området, og tre skanninger (over- og underkjeve og bitt) smeltes sammen til et hundre prosent nøyaktig bilde tilpasset akkurat deg, i forhold til de andre tennene i kjeven. Det ferdige bildet sendes til en digital «freser» som i løpet av 6-7 minutter sliper til en helt ny krone, i porselen eller annet materiale tannkjøttet ikke reagerer negativt på. Tannlegen skjønnhetsbehandler og blankpusser kronen og fester den før timen er omme. Der en tanntekniker normalt ville gjøre den estetiske forbedringen, benyttes en spesiell porselensovn om det er fargenyanser eller andre hensyn å ta, og du får en helt unik tann. Presisjonen og nøyaktigheten er blant tingene som virkelig trekker opp, ifølge tannleger som benytter CEREC.

 

Det mange synes er aller best med CEREC er at de slipper å få en spade med silikon inn i munnen. I stedet sørger et lite digitalkamera for en feilfri avfotografering av tennene dine som sendes rett til en "freser" som lager ny krone. Her hos Privattannlegene bruker de bare noen få minutter på skanningen og konstruksjonen av kronen. Foto: Ingrid Schei

 

Trengs større arbeider, som en hel front eller en protese, må en tanntekniker inn i bildet, men du slipper uansett avstøpningen. Den digitale skanningen sørger for at du slipper den mest ubehagelige delen av prosedyren.

I Norge er teknologien fremdeles ukjent for de fleste, til tross for at den er 30 år gammel.

– Jeg garanterer et bedre resultat, sier tannlege Jan Kirkedam i Arendal som har vært CEREC-bruker siden 2004. – Fra den gamle måten å lage kroner på til CEREC er som å gå fra skrivemaskin til datamaskin. For pasienten betyr det spart tid, bedre kvalitet og høyere komfort. Jeg var lei av ikke å kunne levere optimalt hver gang, og ville ikke vært tannlege i dag om det ikke var for CEREC, sier han.

Finn ut mer på Facebook: CEREC – ny tann på timen, eller møt opp på Universitetsplassen i Oslo under Forskningsdagene 23. og 24. september. Der blir CEREC demonstrert for publikum av ansatte ved det odontologiske fakultet.