– Daglige matvaner kan være vanskelig å endre senere i livet, sier Christer Ullbro, formann i Svenska Pedodontiföreningen som har ca. 120 barnetannleger og en del allmenntannleger som medlemmer.

– Karies er ikke bare hull i tennene, det er også en sykdom som ikke har dødd ut. Hull i tennene er ikke noe man ”får”, det er noe man skaffer seg.

Puss den første tannen

– Den store faren er at barn små- spiser og hele tiden har en syreproduksjon, sier Ullbro, og minner om anbefalingen om tre hovedmåltider om dagen og maksimalt to mellommåltider. Det klarer tennene. Man bør begynne å pusse tennene på små barn allerede når den første tannen bryter frem. Ikke først og fremst for å holde den ren, men for å etablere en vane. Barn bør ha hjelp med tannbørstingen opp til 10-årsalderen. De har ikke motorikk for å klare det selv tidligere. Man kan senere la dem pusse selv på morgenen, men hjelpe dem på kvelden. Fluortannkrem er en selvfølge. Tanntråd er dog en stor hjelp for barn med høy risiko for å utvikle kariesskader.

– Det er også viktig å etablere bra kontakt med tannlegen. De fleste fylker har en ettårskontroll som man skal være nøye med å følge for å få gode råd, sier Ullbro.

Mange sitter ved PC-ene sine med diverse drikkevarer. Vi ser mer og mer slik erosjon, og den kan være vanskelig å oppdage tidsnok. Her gjelder det virkelig å bryte vaner

Vaner å bryte

Christer Ullbro ser en urovekkende tendens hos litt eldre barn til dental erosjon grunnet syrer som kommer utenfra og går løs på emaljen. – Mange sitter ved PC-ene sine med diverse drikkevarer. Vi ser mer og mer slik erosjon, og den kan være vanskelig å oppdage tidsnok. Her gjelder det virkelig å bryte vaner, oppfordrer han.