Tannlegeskrekken fikk Isak allerede som liten gutt. Da han gikk på barneskolen hadde han nemlig en kvinnelig skoletannlege med en sønn som ble mobbet:

– Tannlegen var overbevist om at jeg var en av mobberne, selv om jeg ikke var det. Derfor behandlet hun meg på en måte som skulle virke avstraffende. Hun var rett og slett hardhendt og opptrådte sadistisk. Det satt dype spor i meg. Jeg fortsatte å gå til tannlegen mens jeg var skoleelev, men da jeg ble gammel nok til å bestemme selv, kom tannlegebesøk langt ned på prioriteringslisten min, forteller Isak.

En trøblete barndom

Isak hadde en trøblete barndom. Faren fikk problemer med tunge rusmidler etter hippietiden, noe som påvirket Isak. Faren falt etter hvert så langt ut på skråplanet at han endte opp blant de narkomane på Egertorget:

– Barndommen gjorde noe med meg. Jeg ble traumatisert, var skoletrøtt, rastløs og jeg trengte noe å roe meg ned på. Trøsten min fant jeg i cannabis, det hjalp meg til å finne roen, forklarer han.

Senere fikk Isak bekjentskap med andre stoffer. Disse stoffene, og medisiner, førte blant annet til munntørrhet som ikke er bra for tannhelsen.

– I vår familie er det mange som har blottede tannhalser og mange som får pyrea. Alt dette kombinert med mange hull, som ikke ble behandlet på grunn av tannlegeskrekken, var ingen god kombinasjon. Til slutt hadde jeg bare seks til sju tenner igjen oppe og nede, sier Isak.

– Selv om jeg har hatt rusproblemer innimellom, så har jeg allikevel hatt en forholdsvis stabil livsførsel og fullført både grunnskole og videregående. Jeg har også hatt noen jobber, så jeg holdt fasaden i ganske mange år. Nå er jeg i ferd med å avslutte metadonbehandlingen og er på vei ut av rusen for godt, forteller han.

 

«ALL-ON-4»: Med implantater kan man få et helt nytt sett med tenner i løpet av én dag. Foto: Lisa Mathilde Donoghue


 

Den gode hjelperen

Isak forsto at han måtte foreta seg noe med tennene sine. Han ønsket ikke proteser siden han visste at mange slet med å få gebiss tilpasset riktig.

– Så møtte jeg  tannlegen Kristian Kjellsen. Han har vært veldig imøtekommende og hjulpet meg mye. Det var sammen med han at vi fant frem til en løsning som innebærer implantater istedenfor proteser. Proteser ville ikke fungert for meg uansett, på grunn av munntørrheten, sier Isak.

Ferdig på en dag

– Metoden vi benytter heter "All-on-4", den innebærer en total oral rehabilitering. Fra å være tannløs eller i ferd med å miste alle tennene sine, kan man i løpet av ett besøk få tilbake faste naturlige tenner, sier Kristian Kjellsen, som er tannlege og spesialist i periodonti ved Christiania Tannlegesenter.

Tradisjonelt ble det gjerne brukt en metode der man først trakk alle tennene, og deretter ventet på at kjeven skulle tilhele. I mellomtiden gikk pasientene med gebiss, og det kunne opptil ta et år før behandlingen fortsatte.

– Da ventet vi på at kjevebenet skulle vokse på plass der tennene hadde vært før vi plasserte implantatene. Dagens behandling derimot er basert på at vi trenger minst fire skruer, at vi monterer dem der det finnes ben og setter inn nye tenner. Det gjør at vi kan gjøre all nødvendig behandling i løpet av én dag, fortsetter Kjellsen.

– Isak har fått denne behandlingen i overkjeven og planen er å fortsette til våren med resten, forklarer tannlegen.

Smiler igjen

– Å kunne smile til mennesker er hele utgangspunktet for god kontakt. De første tre sekundene er helt avgjørende for hvilken kontakt du får med et annet menneske. Derfor er det å kunne smile, og det å ha hele tenner, veldig viktig. Jeg har ikke kunnet smile på 25 år, og det har hatt en veldig stor betydning for hvordan jeg har kunnet utvikle meg rent sosialt. Takket være Kristian ser det nå ut til at jeg kan gå gjennom resten av livet og smile med fine tenner, det setter jeg umåtelig stor pris på, sier Isak til slutt.