Da Camilla Tjessem (22) ble født fikk legene ved Stavanger sykehus se et syn de aldri hadde sett før. Camilla ble født med tarmene på utsiden av magen, og vrengt med innsiden ut. denne sammensatte diagnosen heter Kloakkexstrofi og er veldig sjelden, derfor var legene svært usikre på hvordan dette skulle håndteres. Camilla ble hastedøpt på sykehuset hetende Marius, for de klarte faktisk ikke å se om barnet var en liten gutt eller en liten jente.

- Det var veldig alvorlig. Etter mye press fra mor, ble det bestemt at jeg skulle bli sendt til Rikshospitalet, men bare hvis jeg klarte å puste ved egenhjelp.  Heldigvis gjorde jeg det, og da vi kom frem  var vi så heldige at de hadde en ekspert som hadde gjort en tilsvarende operasjon fire år tidligere. Jeg er nemlig det andre tilfellet i Norden. Kirurgen opererte meg i 17 timer, forteller Camilla.

Åpenhet helt fra begynnelsen

Moren viste stolt frem den lille datteren sin, og fortalte gjerne at hun hadde en pose på magen, for det var jo nettopp operasjonen og posen som gjorde at datteren hadde overlevd. Siden har Camilla valgt å være åpen om sin stomi:

- Da jeg var fem år fikk jeg min andre stomi. I dag har jeg to poser på magen, en urostomi og en ileostomi, forteller hun.

- Men ellers var jeg jo akkurat som alle andre, men for å unngå visking og tisking ble barn og foreldre i barnehagen informert om hvordan min situasjon var, og de nærmeste vennene mine fikk også være med å se på posene, erindrer Camilla.

På barneskolen og ungdomsskolen hadde de den samme strategien, nemlig at det var lurt å informere resten av klassen.

- Jeg opplever at informasjon fører til at stomi blir ufarliggjort og normalisert og da møter jeg færre fordommer, forklarer hun.

Blogger og holder foredrag

Nettopp det å ufarliggjøre stomi er så viktig for Camilla at hun har laget sin egen blogg "Camilla Tjessem - Livet med stomi", i tillegg holder hun foredrag om egne erfaringer og foredrag for sykepleiere i stomiomsorg.

- Grunnen til at jeg startet bloggen var at jeg ble kontaktet av ei jente som fortalte at hun anså at livet var over og at hun ville isolere seg fordi hun hadde fått en stomi. Da tenkte jeg at dette stemmer ikke, visst må du tilpasse deg forandringene som skjer i livet, men man kan godt leve med stomi. Derfor startet jeg bloggen, forteller hun.

Kreft en av de vanligste årsakene

En av de vanligste årsakene til at man blir stomioperert er kreft, men også ulike betennelsessykdommer i tarmene, som for eksempel Crohns, kan føre til at operasjon er nødvendig.

- Hvert år er det omlag 1 900 som blir stomioperert i Norge, forteller Simen Brændhaugen. Han er daglig leder i pasientforeningen for stomiopererte, Norilco, og syns det er bra at Camilla er åpen rundt sin egen situasjon:

- I utgangspunktet må alle bestemme selv hvor åpne de har lyst til å være om dette, men det gode med at noen er veldig åpne er at temaet oftere kommer frem, blant annet i media. Det er bra og kan føre til at denne pasientgruppen møter økt forståelse, sier han.

Norilco har 22 distriktsavdelinger og hvert år markerer de blant annet stomidagen med ulike aktiviteter over hele landet.

- Slike markeringer er viktig for å skape større åpenhet, og ikke minst er det bra at de som har fått en stomi kan se at det finnes andre som mestrer å leve med en pose på magen, forklarer Brændhaugen.