- Jeg fikk stomi for seks år siden, etter mange år med ulcerøs kolitt. På grunn av medisinene, fikk jeg i 2010 påvist forhøyede leververdier.

Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ ved å føre avføring eller urin ut gjennom stomien.

Eva forteller at hun var veldig klar for å få stomi og bedre livskvalitet. Men samtidig hadde hun mange spørsmål. Hvordan ville det bli å bade, ha sex eller stå på ski med stomi?

- Det viktigste spørsmålet jeg hadde handlet om operasjonene ville påvirke muligheten min å kunne bli gravid i fremtiden. Svaret jeg fikk var at stomien ikke ville påvirke noe som helst. Jeg skulle kunne gjøre alt jeg hadde gjort før jeg ble syk. Slik tenkte jeg selv hele veien også, så slik har det blitt.

Livet med stomi er mye bedre, synes Eva. Hun er ikke frisk, og har andre tilleggsplager fra sykdommen som leddsmerter og fatigue, men er ikke like avhengig av å ha toalett i nærheten hele tiden som hun var før.

Uvitenhet

- De eneste kjipe opplevelsene jeg har hatt med stomien handler om uvitenhet. Jeg har opplevd avvisning av gutter når jeg har fortalt at jeg har stomi. Heldigvis har det kun vært få episoder, og jeg opplever at de aller fleste bryr seg lite om stomien.

Omlag 10 000 nordmenn antas å ha stomi per dags dato. Likevel er det mye uvitenhet og tabu knyttet til dette. Eva tror mye av grunnen er det gammeldagse begrepet ”utlagt tarm”.

- Jeg tror folk ser for seg tarmen ligge i sin helhet utenfor kroppen i en stor "plastpose”. Det er jo ikke slik i det hele tatt. En stomi er en liten stump, som jeg pleide å kalle min stomi før jeg skjønte at det faktisk het stomi, som vanligvis står cirka to centimeter ut fra mageområdet, og er 10-50 millimeter i diameter. En stomi er altså svært liten, forklarer hun.

 

Eva

«TA EIERSKAP»: - Hvis jeg  skal gi råd til noen med stomi, ville jeg nok anbefalt dem å ta eierskap over egen sykdom. Sett deg litt inn i hva denne sykdommen betyr og følg godt med hos legen, råder Eva. Foto: Privat


 

Eva bruker alltid tøypose over stomiposen, hvilket er både pent og sørger for at spisse hjørner på posen ikke lager sår i huden.

- Jeg har mine i mange forskjellige farger, alt fra supersprudlende til helt svarte. For meg har dette hjulpet å ufarliggjøre hele stomien hos meg.

Lytt til kroppen

- Hvis jeg  skal gi råd til noen med stomi, ville jeg nok anbefalt dem å ta eierskap over egen sykdom. Sett deg litt inn i hva denne sykdommen betyr og følg godt med hos legen. Hør på det legen sier, men ikke vær redd for å stille spørsmål heller. Utforske din egen kropp og prøv deg frem når det kommer til mat og annet. Lytt til kroppen, du kommer nok til å gå på noen smeller underveis, men det er ikke farlig, avslutter Eva.