Camilla Tjessem ble født med tarmene på utsiden av magen, og vrengt med innsiden ut. Dette var en tilstand som legene ved Stavanger sykehus aldri hadde sett før. Den sjeldne diagnosen som Camilla har heter Kloakkexstrofi, en tilstand som legene var svært usikre på hvordan de skulle håndtere. Ingen visste om Camilla ville overleve, derfor ble hun hastedøpt på sykehuset, men siden de enda ikke klarte å se om Camilla var jente eller gutt, ble hun til å begynne med hetende Marius.

– Det var veldig alvorlig. Etter mye press fra mor, ble det bestemt at jeg skulle sendes til Rikshospitalet hvis jeg klarte å puste ved egen hjelp. Heldigvis gjorde jeg det, og da vi kom frem var vi så heldige at de hadde en ekspert som fire år tidligere hadde gjort en tilsvarende operasjon. Jeg var nemlig det andre tilfellet i Norden, forteller Camilla.

Ileostomi og urostomi

I dag har Camilla to poser på magen, en for urostomi og en for ileostomi.

– Jeg er født med blæreekstrofi og epispadi, det vil si medfødte misdannelser i urinblæra, urinrøret og de ytre kjønnsorganer. Jeg ble operert som nyfødt.  Operasjonen besto av rekonstruering av kjønnsorganene og blæra. De kunne ikke se om jeg var gutt eller jente, men under operasjonen kunne de se jeg hadde kvinnelige kjønnsorgan. Resultatet ble til at jeg ble seende ut som en helt normal jente. Misdannelsen i blæren gjorde at jeg ble inkontinent og måtte gå med bleie.

– Det var først da jeg var fem år gammel at jeg fikk urostomi. Da valgte foreldrene mine at jeg skulle få urostomi slik at jeg slapp å bruke bleie når jeg skulle begynne på skolen. Jeg husker fortsatt at jeg ikke syns det var noe gøy å gå med bleie når jeg var blitt så stor, derfor ble urostomi en god løsning på den utfordringen for meg, forteller hun.

Gjør det beste ut av situasjonen

– Jeg kjenner jo ikke til noen annen situasjon enn den jeg er i. Jeg har innfunnet meg med at jeg må leve med to poser på magen, og da gjelder det å gjøre det beste ut av situasjonen. I min familie har vi alltid vært veldig åpne om tilstanden min og fortalt om stomiene til medelevene mine på både barne- og ungdomsskolen. Informasjonen har ført til at stomi blir ufarliggjort og mer normalisert og det er nok derfor jeg ikke har møtt så mange fordommer, sier Camilla.

For fem år siden begynte hun å holde foredrag om hvordan det er å leve med stomi. Hun har et variert publikum som spenner fra barn og voksne til helsepersonell.

– I tillegg skriver jeg blogg og har en facebookside som omhandler min hverdag med poser på magen. Temaene er mange og varierte, så det kan være jeg skriver om klær og mat, reise, men også om hvordan det er å ha et kjæresteforhold. Jeg skriver også om ulike temaer som folk lurer på. Jeg føler at pose på magen ikke skulle snakkes om før, og at det var et tabubelagt tema, men nå virker det som om stomi har blitt mer allmennkjent. Dette er bra, for informasjon om temaet bidrar til færre fordommer tror jeg, avslutter Camilla.