- God opplæring og oppfølging er vitalt for pasientenes livsmestring, sier Simen Brændhaugen, daglig leder i NORILCO - Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Mestring etter kreft

Å leve med stomi er en stor livsendring og ingen tilfeller er like.

- For å mestre livet med stomi er det viktig å finne utstyr som fungerer godt. Det gir trygghet til å delta i samfunnet og det å slippe å bekymringer for lekkasjer, lukt og lyder, sier Simen.

Livskvaliteten varierer veldig fra individ til individ, men de fleste med stomi lever et helt normalt liv.

- Noen driver faktisk med ekstremsport, smiler Brændhaugen.

Kunnskap og mestring er sveiset sammen, og å kunne ta en telefon og snakke med en likeperson normaliserer hverdagen.

- Vi har 200 likepersoner i Norge som er ute og snakker med pasienter som trenger en å kommunisere med. For de som står midt i sykdommen, eller som har vært gjennom en operasjon kan det være veldig nyttig å snakke med noen som har gått den samme løypa før, sier Simen.

- Våre likepersoner har gjennomgått kursing og får jevnlig oppfølging, så de er forberedt på hjelpe de som ønsker besøk eller en samtale på telefon. Samtalene kan være om alt, men det er mange følelser i sving når du er i en stor omveltning. Mange ønsker også praktiske råd og tips.

Kreft – en sabla kamp

En pose på magen er synonymt med liv for mange. Pårørende og nære er glade for at pasienten lever, men med en stomi - og hva gjør vel det? Å snakke om stomi ufarliggjør situasjonen og gjør det enklere å leve med. Tausheten selv, og angsten for hva andre tenker er ofte det største problemet.

- Hvis man sliter med noe, ikke brenn inne med det! Du er ikke alene og det er mange som vil hjelpe deg som NORILCO, kompetente stomisykepleiere og bandagistene, avslutter Brændhaugen.