For Ingrid Anette Hoff Melkersen ble drømmen om å bli håndballspiller knust da hun fikk den alvorlige tarmsykdommen Morbus Crohn. Mens andre festet og hadde det gøy i ungdomstiden, lå Ingrid ofte på do med magekramper. Flere av vennene ble borte. I løpet av videregående var hun innlagt på sykehuset 70 ganger, og har i løpet av sitt liv gjennomgått over 42 operasjoner, flere av dem med livet i fare. Hun lever i dag med utlagt tarm og stomipose, og bruker livet sitt på familien, å blogge som "Crohnprinsessen", jobbe som modell og holde foredrag om det å være kronisk syk. Hun har også skrevet boken «Smil gjennom tårer.»

– Jeg var 14 år da jeg fikk sykdommen, og jeg savnet noen jeg kunne se opp til. Informasjonen vi fikk var sidrumpa, og jeg trodde det bare var eldre som hadde stomi. Målet har aldri vært å hjelpe meg selv, men å fronte de som har stomi. Være en brøytebil. Jeg vet ikke hva fremtiden bringer, men jeg kan være med å forandre og sette fokuset på det som er bra.

Snakker ikke om sykdom hjemme

Familien i Trøndelag er en aktiv gjeng som trener hver dag, og både sønnen Elias og tvillingene Tuva og Vilde spiller fotball. Ingrid forsøker å ha et så normalt liv som mulig. Hun kan ha gode dager og netter, men også netter kun bestående av smerter og våkne timer. Ingrid fokuserer likevel lite på sykdommen.

– Jeg har alltid vært åpen og har et tydelig kroppsspråk. Jeg trenger ikke fortelle barna mine hvis jeg har en dårlig dag, de ser det. Men sykdom er sjeldent et tema hjemme hos oss. Barna er trygge og det er lov til å spørre om alt, men vi lager ikke noe drama. Jeg kan ikke rømme fra det at jeg er syk, men jeg prøver å vise barna mine at uansett hvor tøft livet er, så er det alltid lysglimt.

– Jeg har mistet mye tid på grunn av operasjoner og sykehusopphold, så det er viktig for meg å være der barna er. Vi står alltid opp sammen og spiser frokost og småprater. Når barna har gått på skolen, prøver jeg å komme meg ut. Jeg ligger aldri! Det å få i gang kroppen og få frisk luft, om det så bare er en tur i nabolaget, gir meg energi og dagen settes i gang.

Ingrid snakker med glød og engasjement og helt uten bitterhet. Man kan undre seg over hvordan hun reiser seg etter alle de store operasjonene og når livet virker ekstra mørkt.

– Musikk er en stor del av livet mitt. Er dagen helt pyton tar jeg på meg høyhæla sko, setter på høy musikk og gråter mens jeg støvsuger. Så sier jeg til meg selv: «Det går bra! Det går over!". Det er mye glede i høyhæla sko, sier Ingrid med et smil.

– Er det mørkt prøver jeg å dele opp livet litt, være tilstede i nuet og ikke tenke på de store tingene, men på det som gir mestring og glede. Jeg er sosial og har stor passion for fashion. Det gir meg mye. Jeg har alltid hatt guts og vinnerskalle, og blir skuffet og lei meg når ting går imot. Jeg finner alltid en vei opp selv om jeg er langt nede i et hull.

Tørr å snakke om fremtiden!

Ingrids nærmeste støttespiller er mannen og kjæresten gjennom 16 år.

– Daniel er min engel. Uten han hadde ikke dette gått, sier hun.

Det er ikke alltid lett å være pårørende og Ingrid har noen tanker om hvordan man kan hjelpe hverandre.

– Å holde på en fasade kan være slitsomt, også for de rundt deg, men jeg synes vi har en plikt overfor de som er pårørende. Vi må se de rundt oss og ta vare på de også. Det er vondt å se noen du er glad i ha så mye smerte, og det er lov å ikke orke et sykebesøk en dag. Men ikke la sykdommen være alt. Snakk om fremtiden sammen, vær åpen og ærlige med hverandre og ha en gjensidig respekt, da kommer dere langt, avslutter hun.

MORBUS CROHN

  • Morbus Crohn eller Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i mage-tarmkanalen grunnet forstyrrelser i immunforsvaret. Sykdommen oppstår i alderen 15-25 og varer livet ut.
  • Vanligste symptomer er magesmerte, diare, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner kan være hudutslett, leddsmerter, øyebetennelse samt utmattelse (fatigue). Betennelsen kan gå igjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og til utsiden av tarmen Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og kan blø.
  • Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent, men man tror at en kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.
  • Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Kilde: Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer.