Hei! Så hyggelig å treffe deg - jeg er leveren din!

  • Jeg er et stor kjøttaktig organ - det største organet i kroppen din. Jeg er rødbrun i fargen og føles gummiaktig ut dersom du tar på meg.
  • Men siden jeg er plassert på høyre side av kroppen din, er jeg beskyttet av brystkassen og du kan ikke føle meg.
  • Min viktigste jobb er å filtrere blodet, fjerne og ødelegge giftige stoffer, utsondere galle og hjelpefordøyelsen å skille ut fett, lagre vitaminer, håndtere kolesterol, aminosyrer, og regulere koaguleringen i blodet.
  • Jeg er utrolig! Hva ville du gjort uten meg? Men hvis du drikker, la oss si, ti, tolv eller helt opp til 18 alkoholenheter i løpet av en natt, ville jeg følt meg som om jeg var blitt truffet av en tsunami (den kjemiske type, selvsagt). Tenk deg at noen drikker langt mer enn det som er anbefalt, bare ler når følgesvennene deres kaster voldsomt opp og er på full fart inn i bevisstløs tilstand. Da er situasjonen utenfor min kontroll. Det er mye mer enn jeg kan håndtere.
  • Jeg er den stille administrator som utfører omlag 500 oppgaver hver eneste dag. Men du må gjøre din del - som det å spise mye frukt og grønnsaker. Matvarer med magert protein og omega-3 fettsyrer er avgjørende for at jeg skal fungere ordentlig, og det hjelper også med mye væske.
  • Råd fra The Mayo Clinic sier at for å holde meg sunn, er det nødvendig at du holder deg borte fra mettet fett og transfett, at du bare tar inn et minimum raffinert sukker og at du unngår alkohol.

Er du glad i meg, leveren din?