Så nå er det helt unødvendig for folk med jernmangel å akseptere slike bivirkninger.

- De må bare kjøpe riktig preparat, slår daglig leder i Comed AS, Jørn Erik Jacobsen fast.

Compiron har blitt en favoritt hos de som trenger litt ekstra jern for å føle seg vel. Produktet er et flytende, reseptfritt og velsmakende jerntilskudd. Helt uten kjente bivirkninger. Men til tross for dette, er fortsatt flere av de eldre jernpreparatene i salg. Og bivirkningene ved disse er fortsatt de samme.

Lett tilgjengelig

Compiron er et patentert og unikt jerntilskudd som kan kjøpes reseptfritt på apotek eller på Comed sin nettbutikk. En flaske varer i 80 dager, og koster under ti kroner per dag i bruk.

Det er uproblematisk å ta et moderne og treverdig jernprodukt som Compiron sammen med absolutt alle typer mat. Også ost, andre melkeprodukter, kaffe eller te.

- Man kan til og med bruke Compiron mens man er gravid eller ammer, forklarer Jacobsen.

Jernmangelanemi er veldig vanlig

Jernmangel er en av verdens vanligste mangelsykdommer. Du trenger ikke være blodfattig (anemisk) for å trenge mer jern. Noen grupper er ekstra utsatt for å få lavt hemoglobin-nivå. Spesielt gjelder det:

  • Menstruerende kvinner
  • Kvinner som bruker spiral (ikke hormon-spiral)
  • Ammende
  • Gravide
  • Blodgivere
  • Vegetarianere/veganer
  • Personer med tarmsykdommer som for eksempel glutenintolleranse (cøliaki), Crohns sykdom og ulcerøs kolitt
  • De som er operert for overvekt eller kreft der mage eller tarm er fjernet/redusert
  • Barn og unge som vokser mye
  • Folk som går på diett eller har et lite variert kosthold

Kvinner trenger mer jern enn menn

Generelt sett trenger kvinner omtrent dobbelt så mye jern som menn. Har man lite jern under svangerskapet, kan barnets motorikk og kognitive evner bli dårligere. Compiron misfarger ikke tennene, i motsetning til andre jernpreparater. Og brukerne får ikke hard mage, kvalme, magesmerter eller diarrè.

Undersøkelser indikerer at så mange som hver fjerde kvinne i fruktbar alder har for lave jernnivåer. Studier indikerer også at jernmangel kan føre til lavere livskvalitet og svekket  oppmerksomhetsevne, hukommelse, konsentrasjonsevne og evne til planlegging.

Symptomer på jernmangel

Hvis man har for lite jern i kroppen (jernmangelanemi), vil man kunne merke det ved at man føler seg trøtt, svimmel, trøtt, irritert, kraftløs, uten matlyst eller blek. Man kan også merke at at hjertet banker, pusten er tung eller at man plages av hodepine og øresus. Ved slike symptomer kan Compiron hjelpe. Jernet binder oksygenet til de røde blodlegemene, og er derfor livsviktig. Man skal imidlertid ikke innta store doser jern, uten å ha snakket med lege.

Ta Compiron annen hver dag

Compiron er det man kaller et treverdig jerntilskudd. Man får best effekt når man drikker ti ml hver andre dag.