Symptomene på IBS er i varierende grad smerter i buken, endret avføring og oppblåst buk. Å ha vondt i magen er vanlig, men det behøver ikke være tydelige smerter, men heller en ubestemmelig følelse av ubehag. Uregelmessig avføring er vanlig for IBS.

Jan Gunnar Hatlebakk, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdom. Foto: Melby Garage

- Noen pasienter plages mest med hyppig og løs avføring, mens andre sliter mest med sjelden og hard avføring, men de fleste opplever faktisk begge deler over tid. Noen opplever at de ikke får tømt tarmen skikkelig, men må tilbake på WC flere ganger. Mange opplever oppblåsthet som vanligvis følger med sykdommen som en stor plage, forklarer Hatlebakk.

Kronisk sykdom som varierer over tid

Det vanligste er at mageplagene starter i tenårene eller ung voksen alder, og oppstår sjelden etter fylte 50 år. IBS er en godartet tilstand da den ikke gir økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom som kreft, men livskvaliteten kan påvirkes betydelig. Den regnes i utgangspunktet som en kronisk tilstand. For å få diagnosen skal pasienten ha hatt magesmerter eller ubehag i mer enn seks måneder. Likevel kan symptomene variere betydelig over tid, med gode perioder.

- Det er viktig at IBS gjenkjennes av fastlegene og at pasienten får riktig informasjon om diagnosen. Altfor ofte får pasienten bare vite at «ingenting galt er funnet». Uten forklaring på symptomene vil pasienten bare bekymre seg videre og ofte gjennomgå flere runder med unødvendig utredning, forkalrer Hatlebakk.

Behandling

Det finnes ingen vidundermedisin mot IBS, men regelmessig livsstil er et nøkkelord for å lindre symptomene, og dette gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn. De fleste opplever at symptomene har sammenheng med kosthold, og studier også fra Norge har vist at IBS kan lindres betydelig ved å redusere inntaket av visse typer tungt fordøyelige karbohydrater.

- Kunnskap om sykdommen er viktig, så vår oppgave er å spre innsikt til pasienter, pårørende og helsevesenet, sier Hatlebakk.