Irritabel tarm, eller irritable bowel syndrome (IBS), er en tilstand som kan medføre ulike plager i mage og tarm. Typiske symptomer er kvalme, mageknip, magesmerter, oppblåsthet, utspilt mage og luft eller gass og rumling i tarmen. Man kan også oppleve avføringsforstyrrelser som diaré, forstoppelse eller vekslende løs og hard avføring.

- En rekke studier har vist at flesteparten som lider av irritabel tarm opplever betydelig symptomlette av å spise FODMAP-redusert kost. Metoden går ut på å redusere karbohydrater som tynntarmen har vanskeligheter med å bryte ned og absorbere, sier klinisk ernæringsfysiolog i Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer, Synne Otteraaen Ystad, og fortsetter:

- Det som kjennetegner FODMAP-karbohydratene, er at de er små, noe som betyr at de består av én eller noen få sukkerenheter. De absorberes dårlig og gjæres lett. Når de ufordøyde karbohydratene kommer til tykktarmen, vil de trekke til seg væske og forårsake gjæring. Dette kan gi problemer med gassdannelse, magesmerter, oppblåsthet, diaré, men kan også gi forstoppelse.

Norsk brosjyre

Ved avdeling for klinisk ernæring på Haukeland universitetssykehus har de utviklet en brosjyre med en rekke gode råd for de som sliter med irritabel tarm. Den tar også for seg FODMAP spesielt og inneholder blant annet tabeller som viser hvilke matvarer som inneholder mye FODMAP, som kan gi økte plager, og hvilke som inneholder lite FODMAP og ofte tåles bedre.

- I tillegg inneholder brosjyren en rekke praktiske råd om FODMAP-redusert kost og oppskrifter, sier Otteraaen Ystad.

Brosjyren finner du på: www.helse-bergen.no