Morten Elsebutangen (25) gikk stadig oftere på toalettet, og han spiste nesten ikke mat. Energien var så lav at han havnet på sofaen og ble liggende der etter at han hadde klart å gjennomføre en skoledag og trening.

- Jeg lot det gå flere måneder hvor jeg bare ble dårligere og dårligere. Jeg var ganske aktiv, jeg trodde til å begynne med at jeg bare hadde spist noe dårlig, og jeg ville ikke la det gå ut over idretten. Men tilslutt, da det ikke gikk lenger, og jeg dro til fastlegen, sendte han meg rett videre til sykehuset. Jeg ble diagnostisert med Morbus Crohn en uke senere.

Kan både teste og medisinere hjemme

Morbus Crohn er en inflammatorisk tarmsykdom som kan opptre hele veien fra munnen til endetarmsåpningen. Det varierer fra person til person hvor sterkt man blir rammet, og hvor i fordøyelsessystemet sykdommen angriper.

- Jeg har hatt problemer i tykktarmsområdet, men akkurat nå er ikke jeg spesielt hardt rammet. Jeg tar en såkalt Fecaltest en gang i halvåret - det er legen som avgjør hvor ofte den bør tas - og den tar jeg selv, hjemme, og sender inn til analyse. Jeg trenger ikke å ta den oftere, med mindre noe skulle skje med kroppen min.

- Så kan jeg ta medisinen selv, med en trykkpenn, og det må jeg gjøre annenhver uke. Nå har jeg dessverre utviklet en slags sperre på akkurat det der; jeg klarer ikke å trykke på knappen, så de siste årene har jeg valgt å dra til sykehuset for å få medisinen der.

Ingen begrensninger

- Men nå skal min samboer, som utdanner seg til sykepleier, hjelpe meg. Hun skal trykke på knappen, så snart vil jeg nesten ikke trenge å dra på sykehuset i det hele tatt.

Morten Elsebutangen har levd med Crohns i hele sitt voksne liv, og han er klar over at han alltid vil ha sykdommen. Han ser dog ingen store problemer ved det.

- Jeg lever et helt vanlig liv med denne sykdommen. På en skala fra en til ti så lever jeg med en toer. Jeg har så å si ingen begrensninger på hva jeg kan gjøre; jeg gjør akkurat det jeg vil. Jeg har ikke noen spesiell diett engang.

- Jeg forsøkte glutenfri mat en stund, men jeg fikk ingen effekt av det, så det sluttet jeg med. Hadde jeg vært dårligere ville jeg nok forsøkt å gå på en spesiell diett, men når jeg nå har det så bra som jeg har det, ser jeg ingen grunn til å ikke spise akkurat det jeg vil.

Crohns sykdom

  • 7500 mennesker har sykdommen i Norge
  • 200 nye tilfeller årlig
  • Symptomer kan være fatigue, intense magesmerter, alvorlig kronisk diare og generell sykdomsfølelse

Kilde: Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF)