I tarmen har vi et sted mellom 500 og 1000 ulike bakteriefamilier. Alle familiene har ulike og helt essensielle oppdrag for dagen. Hver enkelt tarmbakterie har oppskrifter på enzymer og verktøy som gjør at de kan bryte ned maten og produsere unike byggverk som vi er avhengig av for å holde oss i live. Dør tarmbakterier ut, påvirker det dermed helsa vår negativt. Derfor er en mangfoldig tarmbakterieflora viktig for at vi skal føle oss friske.

I følge Berit Nordstrand ligger nøkkelen til mange av våre sykdommer og plager i tarmen, og tarmbakteriene spiller en langt viktigere rolle enn bare å sørge for å fordøye maten – de påvirker både fysisk og psykisk helse, konsentrasjon og hukommelse.

Et unødvendig besvær

– Vi har ikke gode tall for hvor mange som sliter med fordøyelsesbesvær og ulike typer matoverfølsomhet, men vi vet at det er mange. Et moderne liv med stress, dårlig søvnkvalitet, mye stillesitting og tarmbakteriefiendtlige matvalg, svekker mangfoldet av gode hjelpere i tarmen. Noen kan kjenne på mageplager, andre kan slite med diffuse smerter, kroniske betennelser og lite energi. Andre kan rammes av autoimmune lidelser, psykiske helseplager, adferdsforstyrrelser eller svekket konsentrasjon og hukommelse. Slike plager kan ha ulike årsaker, der svekket tarmbakteriemangfold kan være en viktig årsak. En faktor vi i stor grad kan gjøre noe med selv, sier Nordstrand.

For å berike mangfoldet i tarmen, spiller kosthold en nøkkelrolle.

– Kostholdet er helt avgjørende fordi det er maten du spiser som avgjør hvilken bakterieflora og tarmhelse du har, og hvilke bakterieskapte oppgaver og byggverk kroppen din kan nyte godt av. Tarmbakteriene speiler hvilken mat du spiser, og kostholdet avgjør hvilke bakteriefamilier som holder seg i live og hvem som dør, fortsetter hun. En kalori er slett ikke en kalori.

Et viktig vennskap

Tarmbakteriene produserer næring, programmerer immunforsvaret og kommuniserer med alle cellene i kroppen. De påvirker også vedlikehold og nydanning av celler, avgiftning av kroppen, skaper energifølelse, og preger konsentrasjon, hukommelse og følelsen av ro og tilfredshet. Det betyr at tarmbakteriene er helt avgjørende for at vi skal kjenne glede, ha overskudd, og god livskvalitet.

– Alt dette som tarmbakteriene produserer, er byggverk kroppen virkelig trenger. Og det er jo for gærent at man kan gå rundt med helseplager og sykdom et helt liv, og måtte ta medisiner for å dempe plagene, hvis det finnes enkle matråd som kan dempe helseplagene og redusere medisininntaket. Vi må begynne å spille på lag med tarmbakteriene våre, avslutter hun.

6 trinn til en sunnere mage

Hva kan vi alle gjøre for å nyte godt av et økt mangfold av tarmbakterier? I sin nyeste bok, bestselgeren «Tarmens medisin», anbefaler Berit Nordstrand en trinnvis metode for å styrke bakteriemangfoldet i tarmen:

Trinn 1: Spis og drikk mer fermentert mat og drikke

Før spiste vi i langt større grad mat med gode bakteriekulturer som kunne berike tarmbakteriemangfoldet vårt, nå er mye mat dø. De moderne matvalgene våre tilfredsstiller ikke lenger kroppens behov, og derfor må vi nå på jakt etter den levende maten – surdeigsbrød, fermentert frukt og grønt (for eksempel ekte surkål og fermentert ketchup), syrna melk og yoghurt, moden ost, spekemat uten nitritt, kombucha og så videre.

Trinn 2: Reduser inntaket av raske karbohydrater, og sikre mer godt fett

De gode tarmbakteriene trives ikke med høyt inntak av raske karbohydrater og sukker. Bytt derfor ut disse med langsomme, fiberrike karbohydrater som fullkorn og fiberrike grønnsaker og bær. Velg frukt med lite sukker: eple, pære, plomme og nektarin. Sikre deg også godt fett fra ekstra virgin olivenolje, nøtter og frø, avokado, fet fisk, egg, smør og kokosfett.

Trinn 3: Kraft fra bein og animalsk protein av god kvalitet

Kraft som er laget på bein fra enten kjøtt, fisk eller sjømat er en fantastisk proteinkilde, og er veldig bra for tarmhelsa. Bytt ut buljongterningen med ekte beinkraft, ikke bare for å vedlikeholde tarmslimhinna, men også for immunforsvaret, musklene og hjernecellene. Reduser også kjøttinntaket og velg kjøtt og kjøttprodukter fra beitedyr.

Trinn 4: Spis nok plantefiber - fråts i grønnsaker

Vi må fråtse i plantefiber som bakteriene kan fermentere, fordi det er da dem formerer seg, holder seg i livet og får gjort sine arbeidsoppdrag for deg. Som mål er det lett å huske at halve tallerken skal dekkes med grønnsaker. Det gjelder alle måltider.

Trinn 5: Bløtlegg korn, nøtter, belgfrukter og frø

Ved å bløtlegge bryter man ned antinæringsstoffer som kan gi magetarmbesvær og svekke næringsopptaket. Bløtlegging bryter også ned noe gluten og stivelse.

Trinn 6: Drikk grønn te og kaffe, spis sjokolade, og bruk uraffinert søtt som rå honning

Dette elsker bakteriene, men søtt vil de kun ha i små mengder -1-2 teskjeer honning om dagen er nok.