Av Camilla Andersen Rødsrud og Arne Schatten

For personer med en fordøyelsessykdom, kan dette dessverre være en del av hverdagen. Det er en konstant bekymring om man kommer seg på et toalett i tide eller om neste oppholdssted har ledige toaletter dersom nøden skulle være nær. Det er ingen morsom situasjon og for flere kan det bety at man i stedet holder seg hjemme.

Hjelp av "do-kort"

13-16. august 2018 ble Arendalsuka avholdt. Dette er Norges største arena hvor politikere, organisasjoner, bedrifter og andre samfunnsaktører møtes for å få innsikt i dagsaktuelle problemstillinger, for å diskutere og for å nettverke. Arendal er også en veldig liten by. En liten by med begrenset tilgang på toaletter og en stor andel innreisende.

Medlemmer av Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer distribuerer «do-kortet» til sine medlemmer. Dette er et bevis på at personen har en fordøyelsessykdom og trenger tilgang til umiddelbart toalett. Det betyr i praksis at personen også kan ha behov for å låne et personaltoalett, bruke handicaptoalettet eller rett og slett gå først i køen. Flott, ikke sant? Utfordringen ligger dog i at den øvrige befolkningen i dag har lite kunnskap om dette, samt at pasientene selv kvier seg for å bruke kortet. Det er jo rett og slett litt flaut!

Vi bestemte oss for å teste effekten av do-kortet i Arendal. Som en pilot til et større nasjonalt prosjekt hvor det skal testes på en rekke ulike arenaer landet over. Med skjult kamera spilte frivillige på det faktum at de hadde umiddelbart behov for toalett og viste frem «do-kortet» som bevis. Resultatene var oppløftende. Sett bort fra de steder hvor personalregler hindret at besøkende fikk benytte personaltoalett, var personalet behjelpelige med å vise til nærmeste toalett og tok pasienten på alvor. Kortet ga informasjon om denne personens behov.

Nasjonalt prosjekt

Kortet har også vært brukt i andre anledninger, for eksempel flyreiser, og det ser ut til at personalet virkelig tar dette på alvor. Om vi har vært heldige med hvem vi har møtt kan godt være, men vi gleder oss til å rulle ut nasjonalt og skape både oppmerksomhet rundt kortet, som skal gjøre dette enklere å bruke i reelle situasjoner, samt skape en trygghet for de som har et behov for umiddelbart toalett også utenom fellesferien!

Det er viktig at du som plages med mage og tarm får riktige muligheter og skaper tilrettelegging for deg selv både ved ferie- og annen reisevirksomhet. Samme gjelder for deg som er pårørende til barn med samme behov. I denne utgaven av Mage og tarm kan du lese mer om hvordan andre tilrettelegger for seg selv ved reiser, og foreldre som må ta spesielle hensyn til barn med fordøyelsessykdom eller plage.

Ta imot de gode rådene du får, så ønsker vi deg en riktig god tur!