FAKTA

  • Rundt 4 prosent av alle menn og 2 prosent av alle kvinner lider av søvnapné. Det innebærer at rundt 100 000 nordmenn mellom 35–65 år er påvirket av sykdommen.
  • Søvnapné er pusteforstyr- relser under søvn. Den ramme- de snorker kraftig og har dårlig nattesøvn. Oksygenmetningen i blodet faller. Dermed våkner man brått og hiver etter pusten.
  • Blant symptomene på søvnapné regnes tretthet, hode- pine, konsentrasjonsvansker og nedstemthet. Også relasjons- problemer og impotens kan være tegn på denne sykdom- men, som mange ikke engang vet at de har.
  • Diagnosen forutsetter minst fem perioder med avbrutt luft- strømning per time søvn. Ofte er det fl ere. Avbruddene må vare over 10 sekunder.
  • Den vanligste årsaken er periodisk blokade av eller økt motstand i de øvre luftveier.

Hva er søvnapné og kan det behandles? Søvnapné er en vanlig søvnlidelse som innebærer at luftveiene hyppig blokkeres i minst 10 sekunder. I dag finnes det gode behandlingsmetoder.

Dobbelt så mange menn som kvinner lider av søvnapné. Dette gir dem nedsatt livskvalitet og kan i ytterste konsekvens være farlig både for dem selv og omgivelsene. Fire prosent av menn i Norge har lidelsen. Dette innebærer at rundt 100 000 menn sliter med denne søvnsykdommen.

– Personer som har søvnapné fungerer ofte dårlig om dagen. De mangler energi og er ofte ukonsentrert. Man kan gjerne sovne i ganske uvanlige situasjoner. Dette kan være direkte farlig hvis du kjører bil eller har en jobb som krever konstant årvåkenhet. I tillegg vil de også være slappe på ettermiddagen og kvelden, noe som kan hemme dem i forhold til aktiviteter på fritiden, sier professor Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han har i mange år jobbet med å utrede og behandle personer med ulike søvnsykdommer. I tillegg er det svært vanlig at pasientene med søvnapné får høyt blodtrykk.

–Høyt blodtrykk kan forårsake en rekke mer alvorlige sykdommer, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Det henger sannsynligvis sammen med den dårlige søvnen, men det er ikke så mye dokumentasjon på dette ennå, sier Pallesen.

Pustestopp

Søvnapné er en lidelse der det oppstår pustestopp mens man sover. Pustestoppene må vare minst 10 sekunder og komme med en viss hyppighet.

– Det er ikke uvanlig med en og annen pustestopp. Det blir en lidelse først når man går over en viss mengde, sier Pallesen.

Det skilles mellom to ulike apnéer: sentral og obstruktiv. Ved den sentrale er det hjernens respirasjonssentrum som svikter. Denne typen er ikke så vanlig og er ofte knyttet til alvorlig sykdom.

– Obstruktiv søvnapné er langt vanligere. Dette innebærer at luftveiene på en eller annen måte blokkeres og gjør at det ikke passerer luft som normalt, sier professoren.

Det er ikke sikkert at man er klar over at man har pustestopp. Ofte kan det være partneren som legger merke til det. Andre symptomer er høylydt snorking, overvekt eller oppvåkning om natten uten at man forstår hvorfor. – Disse kan være så kortvarige at man ikke husker det om morgenen.

Symptomer

Mange kan ha søvnapné uten å være klar over det selv. Det er ikke sikkert at man er klar over at man har pustestopp. Ofte kan det være partneren som legger merke til det. Andre symptomer er høylydt snorking, overvekt eller oppvåkning om natten uten at man forstår hvorfor.

– Disse kan være så kortvarige at man ikke husker det om morgenen. I tillegg er det mange som våkner med kvelningsfornemmelser. Morgenhodepine, nattesvette og urolig søvn er også vanlige symptomer, sier Pallesen. Hvis du lurer på om du lider av søvnapné er rådet klart:

– Gå til en lege og få en utredning, sier Pallesen. Utredningen innebærer at du overnatter en natt på sykehus tilkoblet apparater som registrerer respirasjon og søvn.

– På den måten får du en sikker diagnose.

Behandling

Heldigvis finnes det god behandling mot søvnapné. Ved mildere former kan det være nok å gå ned i vekt. I tillegg bør man unngå å sove i ryggleie.

– Det er ikke så lett å kontrollere selv, men vi har hatt folk som har bundet en tennisball på ryggen for å ligge riktig. Dette er nok neppe en behandling man kan stole på, sier professoren. Hvis dette ikke hjelper, kan man bruke en CPAP-maskin.

– Dette er en liten maskin man har på nattbordet. Via et munnstykke som settes over nesen, skapes et lufttrykk som dytter blokkerende vev til side. Dette er den klart mest effektive behandlingsformen, sier Pallesen.