- De som kommer til oss opplever gjerne å være trøtte og slitne, ellers har de kanskje fått høre fra partneren at de snorker kraftig eller slutter å puste mens de sover. De opplever også gjerne at de våkner og ikke får sovne igjen, eller at de føler seg utmattet. For å finne ut hva dette skyldes kan det være smart å ta en søvnutredning, sier Guttorm Eric Bruskeland som er fysiolog Cand. Scient. hos Aleris.

Rask utredning

Aleris har søvntilbud på sine sykehus på Frogner i Oslo, Solsiden i Trondheim og i Tromsø. Her er ventetidene korte og fremgangsmåten for søvnutredning er enkel.

- Når du kommer får du låne et apparat som du tar med deg hjem. Apparatet, som du sover med om natten, registrerer hvordan du puster og en rekke andre parametre som har betydning for søvnen. Dagen etter leser vi av og registrerer dataene. Når du kommer til legetimen analyserer øre-, nese-, halsspesialisten dataene som ble registrert fra apparatet og undersøker nese, hals og svelg. På bakgrunn av dette kan legen foreslå ulike behandlingstyper hvis det er behov for det, forklarer Bruskeland.

Behandlinger som tilbys hos Aleris

- Det er gjerne CPAP-behandling som vi tilbyr. Dette er et apparat som blåser luft med overtrykk gjennom en maske og hjelper deg med å puste mens du sover, sier Bruskeland.

Lang erfaring

Aleris har over 14 års erfaring med søvnutredninger og behandling. I Trondheim og Tromsø har de offentlige avtaler, noe som betyr at pasienter i hele landet kan velge disse behandlingsstedene via Fritt behandlingsvalg, og kun betale egenandel. For å benytte deg av de offentlige avtalene må du henvises av din fastlege eller annen spesialist. Ønsker du en raskere time, kan dette bestilles privat. Tilbudet i Oslo er kun privat.

Les mer om søvnapné og behandling på www.aleris.no/sovn.