Arild Sørensen er født i Bergen og har levd med søvnapné i 20 år. Han jobber til daglig som sjåfør på Campusbussen til Universitetet i Bergen. Han oppdaget sykdommen i begynnelsen av 40-årene.

- Jeg kunne sitte på en konsert, hjemme i stuen, på besøk eller i møter, og plutselig begynte hodet å duppe og jeg sovnet, forteller Sørensen.

Oppdaget sykdommen ved en tilfeldighet

Søvnapné påvirker kvaliteten på nattesøvnen og kan forårsake alvorlige konsekvenser som hjerte- og karsykdommer og diabetes 2. Kunnskapen om syndromet er mangelfull og mange pasienter får ikke stilt riktig diagnose.

- Ved et besøk hos fastlegen fikk han en telefon han måtte ta. Mens han snakket i telefonen sovnet jeg. Jeg var på mange måter heldig siden han forstod problemet med en gang og sendte meg rett til behandling, sier han.

Sykdommen medførte et begrenset sosialt liv inntil han fikk riktig behandling.

- Jeg hadde et begrenset sosialt liv før jeg fikk gjennomført undersøkelser på lungeavdelingen og fikk CPAP-maskinen. Det var ikke gøy å være med på sosiale aktiviteter når jeg plutselig kunne sovne, sier han.

CPAP-maskin

En CPAP-maskin (Continuous Positive Airway Pressure) brukes for å hjelpe pasienter med respirasjonssvikt hvor pasienter ikke responderer på konvensjonell behandling. Maskinen brukes ved søvnapné, lungeødem og andre obstruktive lungesykdommer.

- Når jeg fikk den første CPAP-maskinen hjem var dette en stor maskin. Jeg måtte ha med maskinen når jeg var på reiser, og den gangen veide den nesten ti kilo. I dag ser maskinen ut som en bærbar datamaskin og er enkel å ta med seg. Maskinen har en liten kompressor som kjøler og fukter luften. Spesielt om sommeren er det en fordel at luften kjøles ned før jeg puster den inn, sier Sørensen.

Mislykkede operasjoner

Mange gjennomfører snorkeoperasjoner for å redusere plagene. For Sørensen var disse operasjonene uten effekt.

- Jeg prøvde først snorkeoperasjoner hvor de skjærer med laser i halsen. Man får lokalbedøvelse og en lege brenner bort bløtvevet i halsen. Etter flere slike inngrep så jeg at det ikke hadde noen effekt og at bløtvevet vokste ut igjen. Det var bortkastet penger og innebar en del smerte. Jeg fikk blant annet betennelse i halsen og måtte sykemelde meg på grunn av det. Den eneste behandlingen som hjelper for meg er å bruke CPAP-maskinen, sier han.

Viktig med trening og kosthold

Som ved mange typer sykdommer er kosthold og trening grunnleggende for å redusere plagene.

- Jeg må være nøye på hva jeg spiser og prøver å holde meg i god form. Mange får diabetes 2 og man kan utvikle hjerteproblemer som følge av sykdommen. Fastlegen følger meg opp hver tredje måned. Jeg er også med i en organisasjon som heter «Tjukkasgjengen». Vi har en fast tur hver mandag hvor vi går turer sammen en times tid. Nå som våren kommer vil vi ha flere turer i løpet av uken, sier Sørensen.

Trenger bedre kunnskap

- Det som er viktig er spredning av kunnskap og informasjon om sykdommen. Fastlegene må lære seg å gjenkjenne symptomene slik at folk får behandling i tide. I dag har helseforetakene i tillegg problemer med å følge opp alle pasientene som er under behandling, sier han.

- Noen sliter med tilvenning med å bruke masken og CPAP-maskinen. Det er viktig at man får en maske som man blir fortrolig med. Jeg hører mange som river av seg masken om natten og ikke får behandlingen de trenger, sier han.

- Riktig behandling er veldig viktig. Man får et helt annet liv når man faktisk får åttetimers søvn, sier han.