Det er mange årsaker til hårtap, det kan skyldes genetikk og at man er arvelig belastet med en mor eller far som mistet håret. Stress, enten det er på jobb eller privat kan føre til håravfall, men dette er gjerne forbigående. Det er også en sammenheng mellom kosthold og hårvekst, og det har vist seg at lavkaloridietter som ikke gir kroppen nok næringsstoffer kan føre til håravfall.

- Men det er også viktig å være klar over at det å miste håret er en naturlig del av det å bli gammel, og det gjelder både for menn og kvinner. Babyhår er veldig fint og hårfolikkelen liten, den vokser samtidig med oss. Hvert enkelt hårstrå blir dannet i papillen, dypt inne i hårfolikkelen. Hvert hårstrå vokser i mange år. Tilslutt faller håret av seg selv og hårfolikkelen får hvile en stund før den begynner å produsere enda ett nytt hårstrå. Dette er hårets vekstsyklus,forklarer Eldbjørg Schjeldrup som er faglig ansvarlig hos Josefsson Frisørsalong i Drammen.

Hormoner

- Normalt mister vi ca 70-100 hårstrå pr dag. Selv om barn får tykkere hår etter hvert, vil man regne det som barnehår til 16-årsalderen. Håret er på topp mellom 20- 35 årsalderen. Etter hvert begynner hårfolikkelen å krympe og det blir mindre plass til hårstrået. Håret blir tynnere og finere.

- Ofte henger håravfallet sammen med et usunt miljø i hodebunnen hvor det gjerne dannes en slags hinne som gjør at håret ikke får vokst skikkelig ut av hårsekken.

Hvordan håret vokser henger også sammen med produksjonen av testosteron og østrogen. Begge hormonene finnes hos begge kjønn. Når kvinnene kommer i overgangsalderen reduseres østrogenproduksjonen. Det gjør at testosteronet blir mer dominant hos kvinnen enn før. Det kan føre til at håret forsvinner fra hodet, men til gjengjeld kan det dukke opp uønsket hår andre steder på kroppen.

Det finnes hjelp

- Den første man oppsøker hvis man har problemer er gjerne frisøren sin. Vi kan selvfølgelig ikke gi medikamenter, men vi har mange midler som kan hjelpe og utsette håravfall.

- Ofte henger håravfallet sammen med et usunt miljø i hodebunnen hvor det gjerne dannes en slags hinne som gjør at håret ikke får vokst skikkelig ut av hårsekken. Da har vi produkter som renser hodebunnen og fjerner hårsekktettende sebumhinne, utvider hårfolikkelen og gir håret næring, sier Schjeldrup.

Hun forklarer at når hårsekken produserer et nytt hårstrå er det viktig at dette håret får lov til å gro, og det klarer det ikke hvis det ligger en hinne over hodebunnen.

- Ofte tas den første behandlingen på frisørsalongen og deretter fortsetter man hjemme for eksempel ved å vaske håret med spesielle produkter i cirka en uke, forteller hun.