Det som skjer er at plaque og forhornede substanser løses opp og føres ut. Ofte vil du oppleve en bedre tømming enn ved et vanlig toalettbesøk. Pasient og sykepleier kan se avfallsstoffene på vei ut gjennom et glassrør. Det benyttes sterilt engangsutstyr og det finnes to ulike systemer: åpent og lukket. Christer Falck har brukt tarmskylling i flere år.

– Det begynte med at jeg for sju år siden fylte 35 og fikk en forundringspakke fra bestekameraten min og kjæresten hans på bursdagen. Det og et signert bilde av Fin Gnatt, sportsredaktør i TV 2, en hampvott, en sang fremført av en rumensk uteligger og et gavekort på en klinikk. Nå tar jeg 3–4 sjauer i året. Jeg prøver på en gang i kvartalet, og da tar jeg gjerne 2–3 behandlinger på rappen, sier Falck.

«Jeg har i alle år fastet regelmessig. Først og fremst fordi jeg tror at kroppen setter pris på en rens av og til.»

Diskret behandling

Selve behandlingen er veldig diskret og fin. Du kommer inn og setter seg i et venterom. Alle på venterommet vet hva vi er der for, så i stedet for å skule og prøve å unngå øyekontakt ser vi inn i øynene på hverandre vel vitende om at alle i løpet av den neste timen kommer til å miste 2–3 kilo avføring, sier han.

– Selve skyllingen er fantastisk. Ved tarmskylling kan du faktisk få en 40 minutters sammenhengende avføringsprosess, og vite at for hvert trykk blir du litt renere. Du fører en liten slange på størrelse med et middels stort sugerør opp i baken og dekker deg til med et håndkle. Så ringer du i en bjelle og en sykepleier kommer inn og skrur på krana. I 40 minutter kan du gjennom en gjennomsiktig slange se avføringen forsvinne ut i guds frie natur. Så ringer du atter en gang i bjella, og så er det en tur på do, hvor brakkvannet som ikke har kommet ut renner ut. Så går du ut, og det første du ser er en McDonald’s-sjappe. Du ler inni deg av de tjukke damene som trøkker i seg en BigMac, og vandrer inn på Steen & Strøm og bestiller en proteinsalat på Gastro.

Lett i kroppen

Jeg har i alle år fastet regelmessig. Først og fremst fordi jeg tror at kroppen setter pris på en rens av og til. Før tok jeg Biotta saftfastekur, men tarmskylling gjorde samme susen, bare at jeg nå slipper sultfølelsen. Gjør jeg det regelmessig og bolkvis, er alt borte etter 2–3 behandlinger. Det siste jeg da vil gjøre er å straffe kroppen med snop og skitmat, så da blir det automatisk til at jeg er overdrevet sunn i en uke. Jeg føler meg først og fremst lett i kroppen, men det psykiske betyr også mye, sier Falck.