Torun Synnøve Jahrmann var vant til å ha et tykt, krøllete hår. Etter hvert som hun ble eldre ble håret tynnere, og det ble mindre og mindre hår på toppen. Hun følte seg ikke vel. - Jeg var så lei meg, jeg orket ikke å se meg i speilet, og syntes ikke det var noe hyggelig å bli fotografert. Friserdamen min hjemme fortalte meg om et sted inne i Oslo som kunne hjelpe, og jeg kom hit for første gang for seks år siden. Nå er jeg så fornøyd.

Erstatter deler av håret

Spesialist og frisør Eva Sørhus forteller at det tidligere var en overvekt av menn som kom for å få hårerstatning, men at dette har endret seg. - Det er flere menn som foretrekker maskinklipp enn før, men vi har fremdeles kjempegode løsninger for disse, det gjelder både ung og voksen. Gjennom vår markedsføring jobber vi kontinuerlig med kvinner i alle aldre, vi har et fullgodt program for de som lider av tynt hår og hårtap. De fleste damer ønsker seg en flott frisyre. Løsningen i dag trenger ikke å være parykk. Man kan få spesialdesignede løsninger i alle størrelser. For eksempel små enheter til å dekke måne eller viker, sier Sørhus. Løsningen trenger ikke å være parykk. Man kan få hårerstatning, også kalt hårdeler. - Vi designer hårdelene etter kundens ønske og behov, vi velger også festemetode ut fra dette. Vi gir kunden tilbake hans eller hennes identitet. Jeg har for eksempel en ung jente med stråleskader som fikk spesialtilpasset et hårsystem. Hun ble kjempefornøyd med å få sin gamle frisyre tilbake. Noen vil kunne ta av hårdelene om natten, eller når de trener. Andre vil ha dem på hele tiden. Uansett så blir resultatet bra, mener Sørhus. - Det ser veldig naturlig ut, det er ingen som kan se at du bruker hårerstatning. Det kjennes ut som naturlig hår. Det trenger litt pleie med kurer og olje, men er man flink med det så både ser og kjennes det ut som ekte hår. Man kan få så mye hår man bare vil, og noen kan bli litt overveldet til å begynne med. - De føler plutselig at de har fått veldig mye hår, men de fleste blir veldig glade. De får en helt annen selvtillit og går ut herfra med hevet hode.

Folk vil ikke tro det

Det var døtrene til Torun som overtalte henne til å bruke penger på hårerstatning. - Det hjelper ikke med en lommebok full av penger hvis du ikke har det bra med deg selv. Døtrene mine dyttet på meg, og sa at ’ - Det er ikke noe å tenke på, mamma’. Jeg kommer hit hver syvende uke og får klippet mitt eget hår, så har de ekstra hårdeler her som de har stelt i mellomtiden. Det er veldig lett å holde ved like hjemme, jeg vasker og føner med kalluft, og så ligger det der det skal. Dette er som natt og dag, jeg tenker ikke på at jeg har det på engang. Folk sier til meg at de synes jeg er så fin på håret, og når jeg forteller dem at det er hårerstatning så tror de meg ikke. Jeg må løfte på håret og vise det til dem, avslutter Torun.